Het blijft onrustig rond de Brexit nu het vooruitzicht van een ‘no deal’-Brexit een hoger realiteitsgehalte krijgt. Ook Australische banken die vanuit Londen opereren overwegen werknemers te verplaatsen.

Zakenkrant Financial Times meldt maandag dat de grootste bank van Australië plannen heeft geactiveerd om 50 medewerkers vanuit Londen naar Amsterdam te verplaatsen. Commonwealth Bank of Australia (CBA) heeft ook een bankvergunning in Nederland aangevraagd.

CBA gaf maandag aan dat de overstap naar Amsterdam bedoeld is om klanten zo goed mogelijk te kunnen blijven bedienen in Europa.

Het team dat naar Amsterdam gaat moet zich richten op de kwestie van het financiële paspoort. Dat is de regeling die het mogelijk maakt om met één EU-licentie ook in de overige landen van de Europese Unie soepel zaken te kunnen doen. Door de Brexit verliezen banken die hun Europese hoofdkantoor in Londen hebben de mogelijkheid om met een financieel paspoort voor de hele Europese Unie te werken.

Zorg over ‘no deal’-Brexit

Commonwealth Bank is niet de enige Australische bank die actie onderneemt in verband met de Brexit. Zakenbank Macquarie gaf afgelopen mei aan uit te breiden in de Ierse hoofdstad Dublin. Ook de Australische banken Westpac and ANZ breiden hun operaties in de EU uit.

Het complete gebrek aan duidelijkheid over de uitkomst van het Brexit-proces in maart 2019 zorgt voor flinke onrust bij internationale financiële instellingen die vanuit Londen opereren. Hoewel de Britse premier Theresa May heeft aangegeven dat er voor 95 procent overeenstemming zou zijn over een Brexit-deal, zitten de onderhandelingen muurvast. Vooral de kwestie van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland blijkt vooralsnog een onneembare horde.

In het geval van een 'no deal'-Brexit verlaat het VK de Europese Unie in maart 2019 zonder afspraken over de toekomstige relatie. Tal van bestaande arrangementen komen dan op losse schroeven te staan. Voor de financiële sector is dit een risicovol scenario, omdat forse grensoverschrijdende geldstromen die nu op basis van EU-regulering plaatsvinden, problematisch kunnen worden.

LEES OOK: Code Oranje op de beurs in Europa – deze grafiek laat een gevaarlijke trendbreuk zien en daardoor zijn 2 scenario’s mogelijk