Microsoft is deze week verlost van een oude concurrentiebepaling, terwijl Google nieuwe opgelegd dreigt te krijgen.
Microsoft kon deze week een oud lijk eindelijk terug in de kast duwen. Na vijf jaar kwam er een einde aan een anti-monopolieverplichting die de Europese Unie vijf jaar geleden aan de softwaregigant oplegde.
Weet u het nog? Microsoft installeerde standaard zijn eigen browser Internet Explorer op het Windows-besturingssysteem. Oneerlijke concurrentie, vond Europa destijds. Microsoft werd verplicht om ook aan te bieden andere browsers te installeren op Windows.
Chrome profiteerde
Dat hoeft nu niet meer, en het bedrijf houdt er dan ook mee op. Gebruikers worden uitgenodigd naar de websites van andere browsers te gaan, als ze die zo nodig willen installeren. Maar wie sprong er destijds in het Explorer-gat? Juist, Google. Diens browser Chrome is nu veruit populair.
O, de ironie. Juist Google ligt dezer dagen onder vuur van het Europese Parlement als de monopolist van dienst. In een motie hekelde het Europarlement Google’s dominantie op zoekgebied. Ook in de Verenigde Staten dreigt actie op dat gebied. Donderdag diende een zaak die twee smartphonebezitters hebben een zaak aangespannen tegen Google.
Concurrerende apps de dupe
Volgens de twee zou het bedrijf smartphonemakers verplichten om concurrerende apps te beperken op Android. Eén van die concurrenten: zoekmachine Bing... van Microsoft. Google voert aan dat het consumenten nog steeds vrij staat om andere apps te gebruiken.
Ondertussen is de Europese Commissie bezig met een onderzoek naar dezelfde beschuldiging. Google zou overeenkomsten sluiten met producenten van mobiele apparaten die zijn Android-software gebruiken, waarbij de producenten verplicht zouden worden om Google-toepassingen en diensten te pre-installeren op de apparaten. Google zou het grote marktaandeel van Android ook misbruiken voor het promoten van zijn eigen diensten.
De vraag rijst: als de Europese Commissie erin slaagt om Google een kopje kleiner te maken, wie is dan de volgende monopolist die opstaat?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl