- Pegasus is spionagesoftware van het Israëlische bedrijf NSO Group dat gebruikt wordt om journalisten en activisten af te luisteren.
- Onlangs kwam Amnesty International met een tool om te kijken of er Pegasus-spyware op jouw telefoon staat, maar dat vereiste enige technische kennis.
- Het bedrijf iMazing heeft nu een app gebouwd waarmee je simpel kunt checken of jouw smartphone gekraakt is.
Meer dan 50.000 smartphones zijn gehackt met Pegasus-spionagesoftware, zo bleek vorige maand uit onderzoek van Amnesty International. De non-profitorganisatie kwam ook met een tool waarmee je zelf kunt checken of jouw telefoon de spyware heeft en of er een poging is gedaan tot hacken.
De tool werkt goed, maar vereist technische kennis omdat je tekstcommando’s in de terminal van je computer moet intikken. We publiceerden eerder een uitleg over hoe je de tool het beste kunt gebruiken.
Dat is nu vrijwel overbodig, voor iPhone-bezitters tenminste. Die kunnen gewoon een app downloaden die het technische werk op zich neemt.
Doordat Amnesty’s tool opensource is, was het wachten op de eerste ontwikkelaar die het checken op Pegasus-spionagesoftware makkelijk zou maken voor iedereen. iMazing, een maker van beheersoftware voor iOS, heeft dat nu gedaan. Daardoor is het een kwestie van de app downloaden op een pc of Mac, de telefoon koppelen en wachten. iMazing doet de rest.
Checken op een Pegasus-aanval is simpel
De kans is klein dat je de software op je telefoon aantreft. iMazing geeft dit zelf ook aan: "Het grootste deel van iPhone-gebruikers loopt geen gevaar."
Toch kreeg de software-ontwikkelaar enorm veel Pegasus gerelateerde aanvragen van gebruikers. Het besloot daarom om vrijwel alle middelen in te zetten om de Pegasus-check in de app te bouwen.
iMazing 2.14 is nu te gratis te downloaden. Je kunt dan 30 dagen gebruikmaken van een proefperiode, daarna moet er een licentie gekocht worden. Dat kan vanaf 29,99 euro. De licentie is levenslang geldig.
We deden zelf ook de check, die iets meer dan een half uur in beslag nam. Hieruit kwamen 5 waarschuwingen, die bij nadere inspectie onschuldig bleken.
Hacken met Pegasus is heel makkelijk
Het door NSO Group ontwikkelde Pegasus is vooral ingezet tegen politici, zakenlui, activisten en journalisten. Grote namen als President Emmanuel Macron van Frankrijk en voormalig president van Mexico Felipe Calderón waren doelwit van spionage met de software.
De software maakt het eenvoudig om telefoons te hacken. Een niet-aangenomen spraakoproep of een leeg sms-bericht is genoeg om toegang te krijgen.
De Israëlische ontwikkelaar NSO Group beweert dat het zelf niets fout heeft gedaan. Het verkocht de software aan overheidsinstellingen en hield een oogje in het zeil bij het gebruik. Als dit niet ethisch gebeurde, trok NSO de stekker uit de software. Iets wat het deed bij een Mexicaanse overheidsinstelling.