• Minister van Sociale Zaken, Eddy van Hijum raadt de Tweede Kamer aan tegen het pensioenvoorstel van zijn partijgenoot Agnes Joseph te stemmen.
  • VVD-Kamerlid Thierry Aartsen haalde ook al hard uit naar coalitiegenoten NSC, PVV en BBB, omdat die deelnemers inspraak willen geven in het nieuwe pensioenstelsel.
  • Joseph zegt het nieuwe stelsel niet te willen torpederen, maar te willen redden.
  • Lees ook: Doorwerken tot je 70 bent moet ‘gewoon’ worden om pensioen betaalbaar te houden, vindt IMF

Minister van Sociale Zaken, Eddy van Hijum, heeft na een lang debat het pensioenvoorstel van zijn NSC-partijgenoot Agnes Joseph definitief ontraden. Daarmee raadt hij de Tweede Kamer aan tegen het plan te stemmen.

Van Hijum zei eerder woensdag al weinig heil te zien in het plan, maar wilde in het debat met de Kamer tot oplossingen komen. Hij constateert dat dit niet is gelukt.

Volgens de minister zijn eerst vele aanpassingen nodig voordat het voorstel van Joseph uitvoerbaar is. In deze vorm zou het plan niet stroken met huidige wet- en regelgeving.

Van Hijum somde een kleine tien punten op die Joseph moet wijzigen voordat haar amendement uitvoerbaar is. De bezwaren zitten niet alleen in de techniek van de wet: het voorstel van Joseph om de wet aan te passen, zou leiden tot een vertraging van enkele jaren. De minister moet namelijk zelf met extra wetgeving komen voordat alles juridisch klopt. Dat traject kan jaren duren. Het doel van de wet, namelijk de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel per 2027, zou dan niet meer worden gehaald.

VVD valt coalitiegenoot NSC aan over amendement

VVD-Kamerlid Thierry Aartsen haalde in een debat ook al hard uit naar coalitiegenoten NSC, PVV en BBB, omdat die willen ingrijpen in de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel door deelnemers daarin inspraak te geven.

Hij sprak van "een nieuwe waterscheiding" tussen partijen die "volwassen en verantwoordelijke politiek" bedrijven, en partijen die "hun heilige eigen gelijk" het belangrijkst vinden.

Adviseurs als de Raad van State, DNB en AFM oordeelden vernietigend over het voorstel van NSC-Kamerlid Agnes Joseph, waarbij PVV en BBB zich hebben aangesloten. Die kritiek zouden zij serieus moeten nemen, in plaats van deze instituten weg te zetten als "roeptoeters", vindt Aartsen. Het plan leidt tot "chaos, onzekerheid en onrust", zei hij. "Wij kunnen ons dat niet permitteren."

NSC wilde pensioenstelsel naar eigen zeggen redden

NSC-Kamerlid Agnes Joseph zei eerder op woensdag dat haar veel bekritiseerde voorstel slechts "een kleine wijziging" van de pensioenwet is.

"Ik ben hier om de wet en de transitie naar het nieuwe stelsel te redden", hield zij vol tijdens het pensioendebat in de Tweede Kamer.

Kamerlid Don Ceder (ChristenUnie) betichtte Joseph ervan de pensioenwet te willen "torpederen". Hij hekelde ook de gekozen route: een amendement op een "technisch wetsvoorstel" dat slechts bedoeld is om pensioenfondsen meer tijd te geven voor de transitie.

Ook D66'er Hans Vijlbrief oordeelde hard: "In wat voor dimensie leeft mevrouw Joseph eigenlijk, dat zij denkt dat ze de enige is die gelijk heeft en de rest van de wereld gek is?" Alle raadgevers van het kabinet zijn "met de stoomwals over het amendement gereden". Hij vindt het "niet oké" om dan te zeggen dat het maar om een kleine aanpassing gaat.

Joseph bleef erbij dat zij slechts een "processtapje" wil toevoegen. De pensioenwet "accepteren wij gewoon", bezwoer zij. "Maar de transitie slaagt alleen als je mensen van wie het pensioen is, serieus neemt." Zij denkt dat haar voorstel "vertrouwen en draagvlak" kan herstellen. "Voor de mensen thuis is het ontzettend belangrijk dat er niet zomaar aan jouw pensioen gezeten wordt zonder inspraak."

Of het amendement van Joseph nu definitief wordt afgewezen, blijft nog even onduidelijk. Zowel in de Tweede als de Eerste Kamer moet er nog over gestemd worden en meerdere partijen hebben nog hun definitief standpunt over de aanpassingen nog niet gedeeld.

LEES OOK: Doorwerken tot je 70 bent moet ‘gewoon’ worden om pensioen betaalbaar te houden, vindt IMF