- Staatssecretaris Folkert Idsinga van Financiën stapt op.
- De bewindsman van NSC kwam onder vuur te liggen, omdat hij geen openheid van zaken wilde geven over beleggingen in een pensioen-bv van 6 miljoen euro.
- Kritiek van de oppositie hierop werd ook gesteund door de PVV.
- Lees ook: Asielmaatregelen van kabinet-Schoof: spreidingswet opgedoekt en grenscontroles vanaf november
Staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga is vrijdag opgestapt. Idsinga lag afgelopen week onder vuur, omdat hij zijn zakelijke belangen niet wilde openbaren. Een Kamermeerderheid, mede geholpen door coalitiepartij PVV, stelde hem een ultimatum voor aanstaande maandag om dat alsnog te doen.
De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat koning Willem-Alexander de staatssecretaris “op de meest eervolle wijze” ontslag heeft verleend.
Naar verluidt zou Idsinga voor in totaal 6 miljoen euro belangen hebben in verschillende bedrijven. Welke dat zijn, wil hij niet zeggen. Volgens RTL Nieuws vindt hij dat “een privéaangelegenheid”. Partijen vinden dat problematisch, omdat hij als staatssecretaris beslissingen zou kunnen nemen die invloed hebben op de waarde van zijn aandelenpakket.
Idsinga boos over steun PVV aan oppositie
Idsinga is naar eigen zeggen tot zijn besluit gekomen na harde kritiek die hij kreeg op zijn keuze om geen verdere inzage te geven in zijn persoonlijke financiële belangen. Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij is “geraakt” door “de omgangsvormen en toon in het politieke debat”. Idsinga benadrukte vrijdag in een toelichting dat hij zich aan alle regels heeft gehouden.
Dat de PVV het verzoek van oppositiepartijen steunde om Idsinga tot meer transparantie te dwingen, vindt de staatssecretaris "onverteerbaar". Volgens hem heeft Wilders hem met zijn tweet "met het mes op de keel" gedwongen om openbaarheid te geven, terwijl hij zich aan de procedures hield. "Dit was onnodig, en ik trek hier een streep in het zand: ik ga hierin niet mee."
Volgens de staatssecretaris toont het verzoek dat een meerderheid van de Kamer twijfelt aan zijn betrouwbaarheid. "Ik ben geraakt door het politieke krachtenveld en de dynamiek rondom omgangsvormen. De wijze waarop via sociale media boodschappen worden verspreid, ervaar ik als zeer schadelijk voor de politiek", aldus Idsinga. Het leidt er volgens hem ook toe dat mensen van buiten de politiek ontmoedigd kunnen worden om zich in te zetten voor de politieke zaak en het land. Idsinga was eerder ondernemer.
De NSC'er gaf verder aan "binnenkort" meer inzage te geven, op "persoonlijke titel". Vrijdag zei hij al dat het vooral gaat om spaargeld en buitenlandse aandelen. Alles is op afstand gezet. "Ik heb slechts belangen in twee Nederlandse multinationals en die komen uit onder de 25.000 euro", zo zei hij deze week te hebben gecheckt.
Idsinga heeft voorafgaand aan zijn besluit geen contact gehad met Wilders, om het bijvoorbeeld uit te praten, antwoordde hij op vragen. Hij vindt het niet zijn verantwoordelijkheid om als lid van het kabinet druk uit te oefenen op een Kamerlid.
Idsinga weet niet of dit echt het einde is van zijn politieke carrière of dat hij mogelijk nog eens terugkeert in het parlement als er een plaats vrijkomt.
Premier Dick Schoof "betreurt" het dat Idsinga opstapt. Volgens Schoof hield Idsinga zich aan alle regels: "Meer kun je in redelijkheid van een bewindspersoon niet vragen", schrijft de premier in een verklaring.
Volgens de premier komt er "zeer binnenkort" meer duidelijkheid over wie Idsinga opvolgt. "We verliezen als kabinet een goede collega, die goede dingen aan het doen was op een cruciaal beleidsterrein dat iedereen in Nederland raakt."
Idsinga komt in aanmerking voor wachtgeld, aangezien hij zijn functie langer dan drie maanden heeft vervuld. Het is nog niet bekend of hij daar ook gebruik van gaat maken.
Eerder was Idsinga Kamerlid voor de VVD. In 2023 maakte hij de overstap naar NSC.