- Nieuw Sociaal Contract doet volgende maand voor het eerst mee aan de Europese verkiezingen.
- De partij heeft zelf vier speerpunten: Europese veiligheid, versterkte buitengrenzen, economische stabiliteit en goed bestuur.
- Business Insider zet de concrete plannen uit het verkiezingsprogramma van NSC op vijf belangrijke thema’s op een rij: bevoegdheden, belastingen, klimaat, stikstof en migratie.
- Lees ook: De Nexit is exit in het PVV-programma voor Europese verkiezingen: dit wil de partij van Wilders met Europa
De vorig jaar opgerichte partij Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt doet volgende maand voor het eerst mee aan de Europese verkiezingen. “Europa overkomt ons niet, we kunnen er zelf richting aan geven”, zei NSC-lijsttrekker Dirk Gotink daar vorige maand over tijdens een ledencongres van de partij.
Die richting bestaat wat NSC betreft uit vier duidelijke speerpunten, zo valt te lezen in het verkiezingsprogramma ‘Beperk en Versterk‘: Europese veiligheid, versterkte buitengrenzen, economische stabiliteit en goed bestuur.
Gotink wil vol inzetten op het beperken van de migratie en vindt dat de “chaos” met asiel “de erfenis is na veertien jaar VVD-leiderschap”. Hij stelt dat de VVD in het Europees Parlement “te vaak met linkse meerderheden mee heeft gestemd”.
Business Insider zet de belangrijkste concrete plannen van Nieuw Sociaal Contract voor Europa op een rij op het gebied van migratie en vier andere belangrijke thema’s: bevoegdheden, belastingen, klimaat en stikstof.
Meer bevoegdheden voor Tweede Kamer bij totstandkoming Europese wetten
Nieuw Sociaal Contract wil de Europese samenwerking versterken op “de grootste vraagstukken” van deze tijd: oorlog, migratie en klimaatverandering. Maar er zit volgens de partij ook “een keerzijde” aan de samenwerking: “Er is veel regelgeving geïntroduceerd met grote impact op Nederland. De Europese Unie wordt zo een machtig web waar je als burger in gesponnen wordt, terwijl ons eigen land zijn soevereiniteit sluipend inlevert”, staat in het verkiezingsprogramma. “Die ontwikkelingen gaan we beperken.”
Daarom wil NSC “de bevoegdheden van de Tweede Kamer bij de totstandkoming van Europese
wetgeving” uitbreiden en niet “het initiatiefrecht voor het Europees Parlement.”
Zo moeten Nederlandse bewindslieden binnen de Europese ministerraad" in overeenstemming stemmen met de wens van de Tweede Kamer" en anders aftreden. Ook moeten Nederlandse burgers het recht krijgen om bij uitbreiding van de EU of verdragswijzigingen een correctief referendum te houden.
Gezien de oorlog in Oekraïne en andere bedreigingen voor de Europese veiligheid wil NSC de nationale defensie en de wapenproductie in Europa "enorm versterken". Maar NSC is tegen een Europees leger en ziet het lidmaatschap van de NAVO als "de hoeksteen van ons veiligheidsbeleid".
Geen Europese belastingen
Nieuw Sociaal Contract wil geen Europese belastingen, want dat moet voorbehouden blijven aan de lidstaten. De partij pleit verder voor "een gematigde" EU-begroting die is gericht "op de kerntaken" en is tegen "nieuwe gezamenlijke Europese schulden, eurobonds en andere constructies waarmee schulden van EU-lidstaten gemeenschappelijk worden". NSC vindt de schuldenpositie van een aantal Europese landen "al zorgwekkend genoeg."
De partij wil ook dat de Europese Centrale Bank (ECB) terugkeert naar haar oorspronkelijke mandaat en het opkoopprogramma van schulden en obligaties van lidstaten volledig gaat afbouwen. "Verkeerde dynamieken versterken elkaar", staat daarover in het verkiezingsprogramma. "Eerst het toestaan van het opbouwen van schuld door lidstaten en daarna het opkopen van deze schuld door de ECB."
Bescherming burgers en bedrijven bij klimaattransitie
NSC vindt dat er sinds het sluiten van het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 "al veel is bereikt" en stelt dat de bestaanszekerheid van burgers en bedrijven en gemeenschappen "niet in gevaar" mag worden gebracht bij de verdere transitie.
Bij belastingmaatregelen en normering in de strijd tegen klimaatverandering moet wat Nieuw Sociaal Contract betreft "eerst een toetsing komen van de gevolgen van die maatregelen voor gewone burgers, bedrijven, midden- en kleinbedrijf en agrarische ondernemingen." Ook moet er "een antwoord worden gevonden op een reëel risico van verlies van industrie in Nederland en Europa als gevolg van klimaatmaatregelen".
De partij is wel voor het Europese emissiehandelssysteem (ETS) waardoor de uitstoot van CO2 een oplopende prijs krijgt en vindt dat de maritieme sector en de luchtvaart daar ook volledig onder moeten gaan vallen. Natuurlijke uitstootprocessen in de landbouw zouden niet moeten worden opgenomen in het systeem.
Verder vindt NSC dat belastingvoordelen in het gebruik van fossiele brandstoffen "het best in Europees
verband" kunnen worden afgebouwd.
Minder streng stikstofbeleid
Nieuw Sociaal Contract vindt dat het Natura 2000-beleid tot "onverteerbare stikstofdiscussies" heeft geleid in Nederland en stelt herziening daarvan als voorwaarde om in te stemmen met de nieuwe EU-begroting. Zo moet er de mogelijkheid komen om na een evaluatie Natura 2000-gebieden "die status te ontnemen" en "snippernatuur te verminderen."
Ook hoeven initiatiefnemers van projecten niet meer "zeker te stellen" dat hun projecten geen impact hebben op de achteruitgang van natuur zoals nu de praktijk is, maar dat alleen "in afdoende mate aan te tonen".
NSC steunt verder wel het doel van de Europese Natuurherstelwet om te streven naar een gezonde planten- en dierenwereld, maar niet "de normen, het tijdpad en het toezicht op handhaving" daarvan. Want volgens NSC kunnen de eisen van de Natuurherstelwet "de economische en sociale basis van Nederland ernstig aantasten."
Europa moet buitengrenzen versterken om migranten tegen te houden
NSC wil "de grote groep migranten die vlucht voor oorlog en armoede opvangen in de regio van herkomst" en de mogelijkheden beperken om naar Europa te komen. Daarom moet er meer geld naar Frontex, dat de buitengrenzen van Europa bewaakt. Ook mag de EU steun geven aan "afscherming van buitengrenzen met hekken of afscheidingen." Verder moet arbeids- en studiemigratie "fors beperkt" worden.
Vluchtelingen die persoonlijk "omwille van geloof, meningsuiting, geaardheid of welke etnische achtergrond dan ook worden vervolgd" moeten wel ruimhartig worden toegelaten.
Als het de EU niet lukt de migratie te beperken dan moet Nederland wat Nieuw Sociaal Contract betreft binnen twee jaar "versterkte controles aan de eigen landsgrenzen herinvoeren" en in laatste instantie kunnen kiezen voor "een opt-out" van het gezamenlijke asielbeleid door bijvoorbeeld een verdragswijziging.