De NS stopt vanaf 1 april met de verkoop van tabak in zijn eigen winkels. Daarnaast is ProRail begonnen met voorbereidingen om alle 390 rookpalen van de perrons te verwijderen. Dat hebben de twee, die de stations stapsgewijs rookvrij gaan maken, donderdag bekendgemaakt.
Sinds 1 januari 2004 geldt een rookverbod op stations en in de trein. Dit verbod geldt voor stationshallen, trappen, liften, tunnels en in overkapte stations. In de loop van oktober gaat dat ook voor de perrons gelden.
Verkoop van rook- en tabakswaren op de 136 verkooplocaties van de NS, eindigt per 1 april. Uiteindelijk is het de bedoeling dat op stations helemaal geen tabak meer te krijgen is. Het vervoersbedrijf sluit daarom geen nieuwe contracten met huurders die rookwaren willen verkopen.
Momenteel bevinden zich op ongeveer honderd van de vierhonderd stations in Nederland nog rookpalen of roosters. Behalve deze, verwijdert ProRail ook verlichte rookzoneborden, wordt de bestrating aangepast en komen er nieuwe borden voor huisregels.
ProRail kondigde vorige zomer aan alle stations voor 2022 rookvrij te maken. “Met het instellen van het rookverbod komen we tegemoet aan de wens van een sterk groeiend deel van de reizigers. Iedereen moet op het station kunnen verblijven zonder in de rook van een ander te hoeven staan”, aldus een woordvoerder tegen De Telegraaf.
Ton Wurtz van de Stichting Rokersbelangen was boos over dat plan. “In de buitenlucht moeten mensen gewoon kunnen roken, zeker op aangewezen plekken. Niemand heeft daar last van”, stelde hij. Volgens hem neemt het ontmoedigingsbeleid van de overheid “bizarre vormen” aan. “Rokers worden weggezet als misdadigers. Ze worden continu geconfronteerd met negatieve berichtgeving, verboden en betuttelende ontmoedigingen.”
Staatssecretaris Paul Blokhuis is wel te spreken over de stappen van NS en ProRail. De bijdrage van de twee bedrijven is breder dan alleen "de grote omslag naar rookvrij die nu op alle stations gaat plaatsvinden", stelt de staatssecretaris. "Ook omdat andere bedrijven hiermee verder aan het denken gezet worden over het stoppen met tabaksverkoop. Want als zo’n groot bedrijf als NS het kan, kunnen andere het ook.
"Over een paar jaar kijken kinderen je glazig aan als je vertelt dat je vroeger mocht roken op een perron", voorspelt Blokhuis.