Ga je op pad met het openbaar vervoer, de auto of de fiets? De Reisvergelijker van de Nederlandse Spoorwegen (NS) moet die keuze vereenvoudigen. Reizigers kunnen met dit hulpmiddel voor iedere reis per vervoersmiddel berekenen hoeveel CO2-uitstoot, reistijd en geld ermee gemoeid is en op basis daarvan een keuze maken. Ook worden parkeerkosten en verwachte files in beeld gebracht.

“We willen een reiziger meer inzicht geven in CO2-uitstoot en transparant zijn over de prijs. Afhankelijk van jouw reis is de ene keer de auto goedkoper en de andere keer de trein. Voor een retour Utrecht centrum naar Eindhoven centrum zie je bijvoorbeeld dat de trein 4,50 euro goedkoper en sneller is en veel minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan de auto”, zegt Ivo Steffens, directeur commercie bij NS. “Maar kijk je naar een retour van Utrecht centrum naar Lisse, dan zie je dat de CO2-uitstoot voor de trein het laagste is, maar dat de auto 4 euro goedkoper en iets sneller is.”

De Reisvergelijker maakt gebruik van informatie van onder meer NS, Nibud en Milieu Centraal dat de CO2-emissiecijfers heeft aangeleverd.

“Wat veel mensen nog niet weten is dat de CO2-winst heel groot is, als je de trein pakt in plaats van de auto”, benadrukt Mariken Stolk, expert Duurzame Mobiliteit bij Milieu Centraal. “De Reisvergelijker maakt deze klimaatwinst inzichtelijk. Het is een mooie tool om de bewustwording over de klimaatimpact van een reis bij reizigers te vergroten.”

Het Nibud heeft de kosten voor het autogebruik beschikbaar gesteld. Gabriella Bettonville, strategisch adviseur bij het Nibud: "Niemand wil te veel betalen bij een aankoop en vaak zoeken mensen uren naar wat het goedkoopste product is. Het is goed dat er nu ook voor reizen een tool is waarmee mensen een beter beeld kunnen krijgen van de prijs van de rit, zodat ze deze kosten mee kunnen laten wegen bij de keuze welk vervoersmiddel voor hen het meest geschikt is."

De Reisvergelijker is te vinden op de website van de NS.

LEES OOK: Vanaf 31 januari kun je voor losse treinkaartjes met je betaalpas inchecken bij de NS – houd je pas dus niet per ongeluk bij de kaartlezer