De Nederlandse Spoorwegen moeten opnieuw een boete van 2,75 miljoen euro betalen, omdat reizigers niet tevreden genoeg zijn over de dienstverlening van het bedrijf.
Daarnaast dreigt de vervoerder nog zo’n zelfde boete te krijgen. Ook spoorbeheerder ProRail hangt een boete van 1,5 miljoen euro boven het hoofd als de prestaties dit jaar niet verbeteren.
Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) besloten, zo heeft ze woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Omdat de NS in 2012 niet aan alle afspraken met de overheid over klanttevredenheid voldeed, kreeg het bedrijf een voorlopige boete opgelegd. Reizigers waren ontevreden over de stiptheid van treinen. Ook vonden ze dat de kans op een zitplaats in de spits omhoog moet en dat servicemedewerkers meer aanspreekbaar moeten zijn.
Omdat de situatie op die punten vorig jaar niet is verbeterd, moet de NS definitief de boete van 2,75 miljoen euro betalen. Het bedrijf, dat vorige week meldde vorig jaar een verlies van 43 miljoen euro te hebben geleden, hield daar al rekening mee.
Aangepaste dienstregeling
Voor 2013 legt Mansveld de NS om soortgelijke redenen een voorlopige boete van eveneens 2,75 miljoen euro op. Die wordt kwijtgescholden als het bedrijf in 2014 wel voldoende presteert.
"Ik verwacht dat de NS alles op alles zet om de prestaties verder te verbeteren en de reizigers tevreden te stemmen'', zegt de staatssecretaris. Ze wil de trein zo aantrekkelijk mogelijk maken voor reizigers. "Zij moeten daarom kunnen rekenen op een trein die op tijd rijdt.''
De NS ziet een aantal redenen voor de teruggelopen punctualiteit: het grote aantal winterse en herfstachtige dagen en de aangepaste dienstregeling daardoor. Ook werkzaamheden en storingen leidden tot vertragingen.
Boete voor ProRail
Ook ProRail dreigt beboet te worden, omdat de punctualiteit op regionale spoorlijnen en van goederentreinen vorig jaar niet hoog genoeg was. In 2012 en 2011 voldeed de spoorbeheerder wel aan alle afspraken.
In een reactie zegt een woordvoerster van ProRail dat ze er alles aan zullen doen om de normen dit jaar wel te halen. Als dat lukt, hoeft de boete niet betaald te worden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl