- Novak Djokovic kan niet meedoen aan de Australian Open.
- De minister van Immigratie van Australië heeft het visum van de 20-voudig grandslamkampioen ingetrokken.
- De Servische tennisser zou niet kunnen bewijzen waarom hij een medische vrijstelling had gekregen om zonder coronavaccin het land in te mogen.
- Lees ook: Een Zweeds bedrijf heeft een microchip gemaakt waarmee je je vaccinatiebewijs onder je huid kan bewaren (en kan laten scannen)
Novak Djokovic kan komende week niet meedoen aan de Australian Open. De Servische nummer 1 van de wereld moet Australië verlaten, omdat het ministerie van Immigratie zijn visum vrijdag introk.
Minister van Immigratie Alex Hawke zegt in een verklaring te hebben gehandeld op “gronden van gezondheid en goede orde”. De beslissing heeft tot gevolg dat Djokovic drie jaar lang niet in aanmerking komt voor een Australisch visum, behalve onder bepaalde omstandigheden.
Om de deelname van de twintigvoudig grandslamkampioen was de voorbije periode veel te doen. De Australische autoriteiten trokken vorige week bij aankomst van de tennisser in Melbourne zijn visum al in, omdat hij niet zou kunnen bewijzen waarom hij een medische vrijstelling had gekregen om zonder coronavaccin het land in te mogen.
Australië wilde hem het land uitzetten, maar Djokovic wist dat via een rechtszaak te voorkomen. Een rechter bepaalde maandag dat de 34-jarige Serviër aan de regels heeft voldaan en in Australië mag blijven. Djokovic kon zodoende het quarantainehotel verlaten waarin hij een aantal dagen opgesloten had gezeten en ging meteen de tennisbaan op.
Australië trekt visum van Djokovic in
Minister Hawke liet daarop weten dat de zaak voor hem nog niet was afgedaan. Hij wees erop dat hij vanuit zijn functie de bevoegdheid heeft om het visum voor Djokovic alsnog in te trekken. Hawke kondigde een nader onderzoek aan en daarbij kwamen al snel diverse onregelmatigheden aan het licht.
De ongevaccineerde Djokovic bekende onder meer dat hij een "beoordelingsfout" had gemaakt bij zijn medewerking aan een interview dat hij medio december gaf aan het Franse blad L'Équipe. Dat gesprek vond plaats twee dagen nadat hij volgens de nu bekende documenten positief was bevonden op het coronavirus. De dienstdoende journalist wist daar niets van.
Ook gaf Djokovic bij het invullen van zijn Australische inreisformulieren "misleidende informatie" af. De toptennisser had bijvoorbeeld aangevinkt dat hij in de veertien dagen voor vertrek naar Melbourne niet had gereisd. De Serviër werd eind vorige maand echter in onder meer Spanje gesignaleerd. Djokovic sprak van een vergissing van zijn agent en bood excuses aan. Op het geven van valse of misleidende informatie staat echter een straf in Australië. Ook in Spanje wordt inmiddels gekeken naar mogelijke overtredingen van de Serviër van het Spaanse coronaprotocol.
Hawke had na het vonnis van de rechter relatief veel tijd nodig om tot een besluit te komen. Volgens Australische media kreeg de bewindsman tegenstrijdige berichten, zowel intern als extern, over de juridische haalbaarheid van zijn voorgenomen beslissing. Dat wilde de minister eerst goed hebben uitgezocht voordat hij zijn maatregel definitief nam.
Djokovic werd daarom donderdag 'gewoon' meegenomen bij de loting. Hij zou het in de eerste ronde gaan opnemen tegen landgenoot Miomir Kecmanovic, maar de negenvoudig winnaar van de Australian Open moet nu het land uit.