- Topbelegger Jeremy Grantham en econoom Nouriel Roubini staan bekend om hun vaak pessimistische opvattingen over de beurs en de economie.
- In een nieuwe documentaire over het tijdperk van lage rentes en goedkoop geld van centrale banken luiden Grantham en Roubini de noodklok over financiële markten.
- Dit zijn enkele topcitaten uit de ‘Age of Easy Money’.
- Lees ook: Bekende durfinvesteerders uit Silicon Valley lieten startups veel te makkelijk geld stallen bij Silicon Valley Bank – een onbegrijpelijke fout, zegt een techmiljardair
In de nieuwe documentaire ‘Age of Easy Money‘ worden de monetaire beleidsbeslissingen van de Amerikaanse centrale bank van de afgelopen tien jaar onder de loep genomen. Daarbij gaat het ook over de mogelijke financiële gevolgen hiervan in de toekomst.
In 2009 begon de Federal Reserve, in reactie op de kredietcrisis, aan een ruim tien jaar durend beleid waarmee de Amerikaanse economie van goedkoop geld werd voorzien door biljoenen dollars aan schuldpapier op te kopen met vers gedrukte dollars en de beleidsrente systematisch laag te houden.
Begin 2022 vond een grote omslag plaats, in reactie op de sterk oplopende inflatie. De Federal Reserve draaide het monetaire beleid 180 graden om door de rente te verhogen en de omvang van de enorme obligatieportefeuille op de balans van de centrale bank te verminderen. Dit laatste is ook een vorm van monetaire verkrapping, doordat de dollars de die Fed ontvangt bij aflossing van obligaties uit de roulatie worden genomen.
Jeremy Grantham van vermogensbeheerder GMO en econoom Nouriel Roubini staan bekend om hun vaak pessimistische opvattingen over de markt en de economie. Grantham geldt als een expert op het gebied van zeepbellen op de beurs. Roubini was er begin deze eeuw vroeg bij door te wijzen op de zeepbel rond Amerikaanse hypotheekbeleggingen die uiteindelijk leidde tot de kredietcrisis van 2008 en 2009.
In de documentaire geven de twee financiële experts hun mening over het beleid van de Amerikaanse centrale bank en wat dit zal betekenen voor financiële markten. Dit zijn hun beste citaten:
1. Roubini over centrale banken die zeepbellen veroorzaken:
"We hebben letterlijk een paar decennia achter de rug die steeds groter wordende zeepbellen hebben gecreëerd, mede door het beleid van de centrale banken. En die zeepbellen werden gevoed door buitensporige schulden, buitensporige private en publieke leningen en het nemen van buitensporige risico's", aldus Roubini.
2. Roubini over centrale banken die zeepbellen laten knappen:
"Het feest is voorbij. De inflatie is hoog en dat blijft voorlopig zo. Centrale banken moeten de rente verhogen. Dat doet de vermogenszeepbellen barsten. Het verhoogt de kosten van schulden voor iedereen die te veel heeft geleend. We leefden dus in een zeepbel, in een droom, en deze droom, deze zeepbel is aan het barsten en verandert in een economische en financiële nachtmerrie", zegt Roubini.
3. Grantham over de manier waarop de Federal Reserve aandelenbeleggers heeft gesteund:
"Door de jaren heen hebben aandelenbeleggers de boodschap meegekregen dat de Federal Reserve de beurs altijd helpt. Dus we zijn geconditioneerd om te geloven dat als je winst boekt met een bepaalde beleggingsstrategie, je die winst mag houden. Als beurzen echter dalen en we verlies lijden, dan stelt de centrale bank alles in het werk om beleggers te ondersteunen en verliezen af te kopen. Dat is een extreme vorm van asymmetrie", aldus Grantham.
4. Grantham over euforie op de beurs die de piek van een zeepbel markeert:
"Als er extreme euforie ontstaat op de beurs, dan is dat doorgaans het begin van het einde...momenteel zijn de huizenmarkt, de aandelenmarkt én de obligatiemarkt allemaal overgewaardeerd. Als de Federal Reserve zich verantwoordelijk zou opstellen, zou de centrale bank niet hebben toegelaten dat er zeepbellen van deze omvang ontstaan", zegt Grantham.
5. Grantham over de buitensporige invloed van de financiële sector op de economie:
"Gedurende de tijd dat ik in de VS heb gewerkt, is het aandeel van de financiële sector in het nationaal inkomen van 3,5 procent naar 8,5 procent gestegen. In die zin is de financiële sector een gigantische bloedzuiger. Die is ruimschoots in omvang verdubbeld, zonder dat dat zorgt voor een reële inkomensstijging. We zijn gewoon een kostenpost", stelt Grantham.
Interviewer James Jacoby: "Als je zegt 'wij', bedoel je jezelf en andere mensen in de financiële sector?"
Grantham: : "Inderdaad. Collectief bieden we noodzakelijke diensten aan, maar daarbij zijn lagen van steeds complexere financiële instrumenten gecreëerd. Daar wordt veel winst mee gegenereerd voor de financiële sector. Tegelijk oefent de financiële sector druk uit op de politiek om altijd steun te bieden, met het argument dat 'als ons iets overkomt, trekt dat de hele economie omlaag'."