Econoom Nouriel Roubini verwierf wereldfaam als één van de weinige experts die de kredietcrisis van 2008 zag aankomen. Hij waarschuwde vooraf voor het klappen van de enorme zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt, die de wereld in een meerjarige economische crisis stortte.
Onze collega’s van Business Insider Polen spraken exclusief met Roubini. En uiteraard kon de onvermijdelijke vraag niet uitblijven: wat denkt de man die de bijnaam ‘Dr. Doom’ kreeg, van cryptomunten zoals bitcoin?
De bitcoin krijgt in de optiek van Roubini te maken met zodanige regulering dat de virtuele munt, die nu volstrekt buiten het toezicht van overheden valt, “aan z’n eind zal komen.”
Damian Szymański, Business Insider Polen: Dr. Doom oogt goed gehumeurd? Moeten we bang zijn?
Roubini: “Ik heet liever Mr. Realist dan Dr. Doom (lacht). Maar toen bepaalde financiële troebelen ontstonden, was ik de eerste die daar luidkeels over begon te praten. Vandaar de bijnaam. Als econoom moet je wel proberen argumenten tegen elkaar af te blijven wegen, kansen en risico’s. Dat is een lastige zaak.”
BI: U zag de grootste economische crisis sinds de jaren 1920 aankomen. Stevenen we inmiddels op een vergelijkbare crisis af? Ziet u voortekenen van iets dergelijks?
Roubini: "Nee, voor de komende anderhalf tot twee jaar zie ik geen vergelijkbare bedreigingen. Op de lange termijn komt er wel weer een crisis, dat is zeker. Maar of dat in de VS, China of Japan zal zijn, weten we niet. Wordt het een mondiaal fenomeen of een plaatselijke crisis. Dat weten we evenmin. Bedenk wel: zo'n crisis is niet vergelijkbaar met een aardbeving die je niet ziet aankomen. Alle economische crises worden stapsgewijs opgebouwd. Er vinden stijgingen plaats, steeds hoger tot een bepaald punt en dan: Bam! Een crash."
BI: Zijn we nu dan halverwege een helling op weg naar de top? Of beginnen we net aan de beklimming?
Roubini: "Bepaalde segmenten van het Amerikaanse bedrijfsleven - denk aan firma's met te hoge schulden - kunnen problemen veroorzaken. Financiële dienstverleners die geen banken zijn, en de Amerikaanse overheid, kampen ook met veel schulden. Maar op de korte termijn zie ik geen crash aankomen. Belangrijk is wel dat schulden worden aangewend voor investeringen en niet voor consumptie. Dat is de enige manier om een nieuwe financiële crisis te vermijden."
BI: Dus we hebben iets geleerd van de ervaring uit 2008?
Roubini: "In de bancaire sector is er duidelijk verandering opgetreden, zowel in de VS als Europa. Voorheen zaten we met hoge schuldratio's bij banken, hoge risico's en een gebrek aan liquiditeit. Sindsdien zijn er veel initiatieven genomen om banken stabieler te maken. Dat heeft duidelijk tot verbetering geleid. Al zijn er, vooral aan de rand van de eurozone, nog wel banken die hun balansen moeten opschonen. Rotte leningen moeten worden aangepakt. Fusies en efficiënter management zijn noodzakelijk."
BI: Doelt u op Italië?
Roubini: "Niet alleen dat land. Griekenland en sommige Spaanse banken kampen nog steeds met rotte leningen. Maar ik wil ook benadrukken dat het brede plaatje er een stuk beter uitziet voor de banken. Het beweegt zich allemaal in de goede richting."
BI: Wordt u niet angstig van zaken als de blockchaintechnologie? De topman van zakenbank JP Morgan heeft cryptomunten zoals bitcoin een enorme fraude genoemd.
Roubini: "Op de eerste plaats: je moet bitcoin en de onderliggende blockchaintechnologie niet op één lijn stellen. Blockchain zorgt voor een enorme toename van de productiviteit van bedrijven. Die technologie is prima. Maar bitcoin en andere cryptomunten zijn iets volstrekt anders. Mijn idee is dat er een gigantische speculatieve zeepbel is ontstaan rond bitcoin."
BI: Hoezo?
Roubini: "Omdat dit noch een serieus betaalmiddel is, noch een goede manier om vermogen op te slaan. De bitcoin 'voedt' zichzelf. Fundamentele redenen voor de prijsniveaus die je nu ziet, ontbreken. Bovendien is de bitcoin populair bij criminelen en faciliteert het hun schimmige handel. Ik denk dat steeds meer landen handelsfora voor cryptomunten gaan verbieden, net als China heeft gedaan. Er komt nieuwe regulering...en dan houdt het op."
(LEES hier het volledige interview met Nouriel Roubini (Business Insider Polen, Engels)