Norwegian Air mag zich in Ierland vestigen, heeft dat land besloten. De prijsvechter kan zo profiteren van het luchtvaartverdrag tussen de EU en de VS.

De komst van een prijsvechter op de trans-Atlantische route tussen Europa en de Verenigde Staten is een stap dichterbij gekomen. De Noorse maatschappij Norwegian Air Shuttle heeft de ambitie om die rol te vervullen.

Woensdag maakte de maatschappij bekend dat het toestemming heeft gekregen van Ierland om zijn activiteiten te vestigen in dat land, meldt de New York Times.  Norwegian kan nu profiteren van een verdrag voor vrij luchtverkeer tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, waar Noorwegen geen lid van is.

Oneerlijke concurrentie

Luchtvaartmaatschappijen aan beide kanten van de oceaan hadden Ierland opgeroepen om Norwegian te weren. Ze beschuldigen Norwegian van oneerlijke concurrentie. Het bedrijf zou de strenge Noorse arbeidswetgeving willen ontduiken, wat de maatschappij ontkent. Norwegian maakt namelijk gebruik van Thais en Amerikaans personeel. De vliegtuigen van de maatschappij staan al geregistreerd in Ierland.

De maatschappij kan nu voor zijn ‘Ierse’ dochterbedrijf Norwegian Air International bij de Amerikaanse regering een vergunning aanvragen om vluchten naar de VS uit te voeren. Dan zouden bestemmingen als Los Angeles, Orlando en Florida open liggen.

Honderden vliegtuigen besteld

Norwegian voert reeds vluchten naar Thailand en de Verenigde Staten uit vanuit Kopenhagen, Stockholm en Oslo. De maatschappij heeft 260 vliegtuigen, waaronder Boeing 787 Dreamliners, besteld en wil zijn netwerk snel uitbreiden.

Bjorn Kjos heeft verzekerd dat de prijs voor een ticket naar Amerika vanuit Europa de helft goedkoper zal zijn dan van de concurrentie. Een retourtje Oslo-New York is 375 euro, tegen 660 euro met United Airlines. Norwegian wil dit jaar een directe vlucht van Londen naar New York en van Kopenhagen naar Fort Lauderdale introduceren.

Op het moment is Norwegian de derde grootste budgetairline van Europa, na Ryanair en easyJet.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl