De rakettesten van Noord-Korea zouden wel eens goed een rookgordijn kunnen zijn om experts en het Amerikaanse leger voor de gek te houden. Dat stelt een expert op het gebied van raketten.

Noord-Korea verbaasde op 4 juli de wereld met de test van een intercontinentale raket, die de potentie had om de VS te bereiken. Maar volgens James Kiessling denkt dat er in het geheim aan een andere, geavanceerdere raket wordt gewerkt.

Kiessling werkt op het Amerikaanse ministerie van Defensie, en gaf Business Insider zijn persoonlijke kijk op de zaak – het is dus niet het officiële standpunt van het Pentagon.

“Als je echt bezorgd bent om de intercontinentale raketten, kijk dan naar het verleden om er achter te komen hoe andere landen de raketten ontwikkelden”, aldus Kiessling. “Alle vroege raketten worden gelanceerd vanuit een raketsilo.”

Dat wil dus zeggen dat vroege intercontinentale raketten vanaf een vaste lanceerplek worden gelanceerd. Maar Noord-Korea gebruikt steeds mobiele lanceerplekken vanaf een truck.

Kiessling denkt dat dat praktisch onmogelijk is, en vermoedt daarom dat de raketten die nu worden afgevuurd, een afleidingsmanoeuvre zijn voor een raketprogramma dat nog meer mogelijkheden heeft dan de raketten die nu worden getest.

Kiesslings scepsis heeft voornamelijk te maken met de lading die een raket moet dragen. In het geval van Noord-Korea zal dat een kernkop zijn. Inmiddels heeft het land een kernkop die klein genoeg is om op een intercontinentale raket te monteren, denken experts.

Maar dat wil niet zeggen dat elke raket de kernkop ook daadwerkelijk kan dragen. Volgens Kiessling zijn de raketten die nu door Noord-Korea worden getest, in elk geval niet toe in staat. De raket is veel te klein om met een lading van betekenis de kusten van de Verenigde Staten te bereiken.

Andere landen waren ook niet in staat om een intercontinentale raket te maken die én gebruik maakt van vloeibare brandstof (zoals de Noord-Koreaanse raket), én vanaf een mobiel platform kan worden gelanceerd, én een kernkop kan dragen. De kernkop is daarvoor simpelweg te zwaar.

"De Verenigde Staten en de Sovjets hebben daar erg lang aan gewerkt, maar hebben nooit voor elkaar gekregen om de kernkop zo klein te krijgen zodat een raket die wordt afgevuurd van een mobiel platform hem kan dragen."

Het is, hoewel niet onmogelijk, bovendien erg gevaarlijk om een raket die wordt aangedreven door vloeibare brandstof op een truck te vervoeren. De kans is groot dat de brandstoftanks beschadigd raken. De Amerikanen en Sovjets gebruikten daarom raketsilo's, zodat de raketten op dezelfde plek kunnen blijven en een stabielere plaats van lancering hebben.

icbm intercontinental ballistic missile north korea hwasong 14 AP_17185312955179

Foto: KCNA via Reuters

Er is echter geen bewijs dat Noord-Korea ook raketsilo's bouwt. En dat heeft er met Kiessling mee te maken dat alle experts worden afgeleid. Kiessling vermoedt namelijk dat Noord-Korea in het geheim aan zo'n silo werkt. Van daaruit moet een soort superraket worden gelanceerd die bestaat uit de beste techniek van twee raketten die we al kennen, stelt Kiessling.

Eén daarvan is de Hwason-14, de intercontinentale raket die in juli werd getest. De andere is de Unha, die bedoeld is om bijvoorbeeld satelietten de ruimte in te schieten. Beide raketten zijn al los van elkaar getest, maar volgens Kiessling kunnen die relatief gemakkelijk met elkaar gecombineerd worden.

De analyse van Kiessling sluit aan bij de visie van Mike Elleman, een expert van het International Institute for Strategic Studies. Hij denkt dat Noord-Korea binnenkort een veel geavanceerdere intercontinentale raket ontwikkelt, die niet mobiel is, zo vertelt hij Business Insider.

Zo'n raket zou het hele vasteland van de VS kunnen bedreigen - en ook tot in Nederland kunnen reiken.  Deze raket zou bovendien een zwaardere lading kunnen dragen.

 

titan 2 missile silo steve jurvetson flickr ccby2 7332367192_877fdacffe_k

Foto: Een ondergrondse raketsilo in de VS. Bron: Steve Jurvetson/Flickr (CC BY 2.0)

Andere experts bekritiseren het standpunt van Kiessling, en stellen dat hij de grootte van de Hwason-14 verkeerd heeft beoordeeld. Maar volgens Kiessling onderschatten zij de propagandatechnieken van het regime. "Eén van de grootste problemen die je je kunt voorstellen, is iets vinden waar je niet naar zoekt", aldus Kiessling, doelend op een raketsilo in Noord-Korea.

"Als ik Kim Jong-Un zou zijn, en ik zou een intercontinentale raket willen ontwikkelen, zou ik het doen zoals andere landen het eerder al hebben gedaan", aldus Kiessling. "Maar op hetzelfde moment laat je een tweede raketprogramma lopen om iedereen af te leiden van waar je echt mee bezig bent."

Zo'n raketsilo zou namelijk een interessant doelwit zijn voor een Amerikaanse aanval op Noord-Korea. De silo kan immers niet worden verplaatst als die eenmaal is gevonden. Noord-Korea doet daarom alsof de raket van mobiele platforms gelanceerd kunnen worden - op die manier zoekt niemand naar de silo's, aldus Kiessling.