ANALYSE – Noord-Kora heeft deze week een kernraket getest die Alaska kan bereiken. De Verenigde Staten kunnen praktisch gezien weinig doen om het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma te stoppen. Amerika zal moeten leven met het feit dat Noord-Koreaanse kernwapens Amerikaanse steden kunnen halen. Iets dergelijks is voor Zuid-Korea en Japan al lang het geval.
In de vroege ochtend van 4 juli sloeg de Koreaanse leider Kim Jong-un persoonlijk gade hoe een lang gekoesterde wens in vervulling ging: de test van een lange-afstandsraket die Amerikaans grondgebied kan bereiken.
De Noord-Koreaanse raket vloog 35 minuten een kwam een hoogte van ongeveer 2.800 km om vervolgens in de zee te storten, aldus wetenschapper David Wright. Volgens Noord-Koreaanse staatsmedia werd het projectiel zo hoog in de lucht geschoten om te voorkomen andere landen geraakt zouden worden.
Uit de berekeningen van Wright blijkt dat de raket in een minder verticale baan zo’n 6.700 km kan vliegen, ofwel van Noord-Korea naar Alaska. Kim Jong-un heeft eerder gedreigd met nucleaire aanvallen op de VS en er ook alles aan gedaan om te tonen dat hij daartoe in staat is. Eén succesvolle test met een lange-afstandsraket wil nog niet zeggen dat Noord-Korea volledige gevechtsklaar is op dit gebied. Dat zou nog maanden kunnen duren.
De VS heeft intussen zo’n beetje alles gedaan om Noord-Korea in toom te houden, met uitzondering van militaire actie. Er zijn stevige woorden gebruikt. Alle opties, inclusief militaire, zouden op tafel liggen.
Na afloop van de Noord-Koreaanse rakettest tweette president Donald Trump dat China een "stevige zet" kan doen tegen het regime van Kim. Ook suggereerde hij dat Zuid-Korea en Japan zouden kunnen terugslaan.
Maar de lancering van een Noord-Koreaanse raket op Independence Day was niet gericht tegen China, Zuid-Korea of Japan. Kim Jong-un heeft de VS de boodschap gestuurd dat het land kwetsbaar is voor een nucleaire aanval.
Dus wat is er daarmee veranderd? Het korte antwoord op deze vraag is: helemaal niets.
Er gebeurt helemaal niets. De VS leeft immers al meer dan vijftig jaar onder de dreiging van een nucleaire aanval.
Noord-Korea kan sowieso al de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul bombarderen, een stedelijke regio met 25 miljoen mensen. En Noord-Korea kan de 28 duizend Amerikaanse soldaten bestoken die op het Koreaanse schiereiland aanwezig zijn. Japan weet dat Noord-Korea hoogst waarschijnlijk Tokio kan bereiken met kernwapens, een stedelijke regio met 38 miljoen mensen.
Maar Noord-Korea heeft nooit een aanval gedaan op Seoul of Tokio. Waarom niet? Omdat het land volledig vernietigd zou worden door de VS.
Dit is de logica die ervoor heeft gezorgd dat Rusland nooit een kernwapen op de VS heeft afgevuurd, zelfs niet tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Dit ondanks diepgaande meningsverschillen over het buitenlandse beleid en belangenconflicten tussen de VS en Rusland.
"We kunnen ze afschrikken", stelde admiraal buiten dienst Dennis Blair onlangs op een bijeenkomst van het National Committee for US-China Relations over het gevaar van Noord-Korea. "Ze kunnen mogelijk tien tot vijftien kernwapens vervaardigen. Wij hebben er 2.000. Ze kunnen veel schade aanrichten in de VS, maar in het geval van een nucleair conflict zal er niets meer over zijn van Noord-Korea. Dat is geen slimme overlevingsstrategie. Zelfs Kim Jong-un begrijpt dat waarschijnlijk."
Noord-Korea heeft het recht op kernwapenbezit opgenomen in de grondwet onder het leiderschap van Kim Jong-un, als een garantie voor de eigen veiligheid. Je kunt dus verwachten de Verenigde Staten tegenmaatregelen neemt en sancties oplegt, diplomatie inzet, investeert in raketschilden - allemaal dingen die ook tegen andere kernmachten worden gebruikt.
Maar reken niet op een kernoorlog.
Als Noord-Korea één van zijn kernwapens gebruikt, ondermijnt het daarmee zijn eigen streven naar veiligheid. Een groot deel van het schiereiland zou veranderen in een nucleaire vuilnisbelt.