- Oceanograaf Sjoerd Groeskamp heeft een plan bedacht om de Noordzee af te sluiten met twee dammen van honderden kilometers lang.
- De Noordzee verandert daardoor in een binnenmeer met zoet water, net als de Zuiderzee na het aanleggen van de Afsluitdijk is veranderd in het IJsselmeer.
- De kosten van het project bedragen tussen de 250 miljard en 500 miljard euro. Dan zijn in een klap 25 miljoen Europeanen beschermd tegen de verwachte stijging van de zeespiegel.
Waarom overal in West-Europa duinen en dijken verhogen in de strijd tegen de zeespiegelstijging als je ook gewoon gigantische dammen in zee kan bouwen? Oceanograaf Sjoerd Groeskamp van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) heeft samen met een Duitse collega een plan ontwikkeld om enorme dammen te bouwen tussen Schotland en Noorwegen en tussen Engeland en Frankrijk om zo de Noordzee af te sluiten.
De dam tussen het noorden van Schotland en het westen van Noorwegen moet 475 kilometer lang worden en die tussen het zuidwesten van Engeland en het westen van Frankrijk 160 kilometer.
Het prijskaartje van tussen de 250 miljard euro en 500 miljard euro liegt er niet om, maar dan zouden wel in een klap 25 miljoen Europeanen worden beschermd tegen de verwachte zeespiegelstijging, schrijft Innovation Origins.
“De kosten en de consequenties van zo’n dam zijn inderdaad enorm. Maar wij hebben berekend dat de kosten van niets doen tegen zeespiegelstijging uiteindelijk nog veel hoger zullen zijn”, zegt Groeskamp op de website van NIOZ. “Deze dam is dan ook vooral een pleidooi om nú iets te doen tegen de klimaatverandering. Als we niks doen, is deze extreme dam misschien de enige oplossing.”
De wetenschapper ziet het plan eerder als een harde waarschuwing om per direct in actie te komen dan als een scenario dat snel werkelijkheid zal worden, maar hij benadrukt wel dat het technisch haalbaar is. De Noordzee tussen Frankrijk en Engeland is hooguit honderd meter diep en de zee tussen Schotland en Noorwegen heeft ruim 300 meter als diepste punt, terwijl er al boortorens zijn gebouwd op plekken waar de zee wel 500 meter diep is.
Enorm zoetwatermeer
De gevolgen voor de flora en fauna in de Noordzee zullen enorm zijn, dus ook voor de visserij en de Waddenzee. Na verloop van tijd verandert het ingedamde gedeelte in een gigantisch binnenmeer met zoet water, net als de Zuiderzee na het aanleggen van de Afsluitdijk is veranderd in het IJsselmeer.
"De kosten voor de aanleg van de dam hebben we geschat door extrapolatie van de kosten voor grote dammen in bijvoorbeeld Zuid-Korea", zegt Groeskamp op de NIOZ-website. "In de uiteindelijke rekensom moet je ook nog zaken als het verlies aan inkomsten uit de Noordzeevisserij meerekenen, net als de toegenomen kosten voor de scheepvaart over de Noordzee en ook de kosten om al het rivierwater dat nu in de Noordzee stroomt met gigantische pompen aan de andere kant van de dam te krijgen."
Toch bedragen de kosten van de twee gigantische dammen alles bij elkaar 'slechts' 0,1 procent van het bruto binnenlands product van de landen die erdoor beschermd worden. Wie weet blijkt dit opvallende plan daarom uiteindelijk toch de goedkoopste oplossing te zijn om de zeespiegelstijging het hoofd te bieden.
Lees meer over klimaatverandering:
- Deze drijvende stad is opgewassen tegen tsunami’s en een stijgende zeespiegel
- ‘Mokerslag voor Nederland’ – Volgens het VN-Klimaatpanel stijgt de zeespiegel tot 110 cm tegen 2100
- CO2 kan uit de lucht worden gehaald, maar wat doe je er daarna mee?
- Is jouw huis al klaar voor klimaatverandering? Zo bereid je je voor op hitte en wateroverlast