Afgelopen maand ondertekenden Rusland en Noord-Korea een pact waarin ze overeenkwamen elkaar militaire bijstand te verlenen, als de ander wordt aangevallen.

Als onderdeel van het pact, zo meldde de Zuid-Koreaanse zender TV Chosun op basis van een niet nader genoemde Zuid-Koreaanse regeringsfunctionaris, is Noord-Korea van plan om later deze maand technische troepen naar door Rusland bezette delen van Oekraïne te sturen. Die manschappen moeten helpen bij de wederopbouw van verwoeste gebieden.

Tot nu toe is er nog geen officiële bevestiging geweest, maar speculaties over Noord-Koreaanse betrokkenheid in Oekraïne namen toe tijdens een persconferentie van het Amerikaanse ministerie van Defensie eind vorige maand. Daarbij gaf een woordvoerder van het Pentagon aan dat de VS zeker in de gaten houdt of Noord-Korea troepen stuurt naar Oekraïne om Rusland te helpen.

Op dit moment is het vooruitzicht dat Noord-Koreaanse soldaten worden ingezet in Oekraïne nog speculatief en ook niet erg waarschijnlijk, zeggen militaire experts tegen Business Insider. Als dit wel zou gebeuren, is het belangrijkste voordeel voor Rusland het enorme aantal soldaten waarover Noord-Korea beschikt.

"Noord-Korea heeft een groot leger van 1,2 miljoen soldaten", vertelt Korea-expert Edward Howell. "Maar de kwaliteit van de Noord-Koreaanse conventionele wapens en de soldaten is vrij zwak. Als Noord-Korea troepen zou sturen om Rusland te steunen, dan zouden ze daar alleen zijn vanwege hun aantallen en niet vanwege hun militaire effectiviteit."

Adjunct-directeur John Hardie van de denktank Foundation for Defense of Democracies geeft ook aan dat hij betwijfelt of de inzet van Noord-Koreaanse troepen een "significante" impact zou hebben op het slagveld in Oekraïne.

Leger van Noord-Korea is groot, maar heeft weinig recente gevechtservaring

Noord-Korea heeft het op drie na grootste leger ter wereld, met naar schatting ongeveer 1,2 miljoen manschappen.

Hoewel het "goed getraind" en "zeer gemotiveerd" is, heeft het Koreaanse Volksleger al tientallen jaren geen echte gevechtservaring meer, zegt consultant Evans Revere van adviesbureau Albright Stonebridge Group.

De laatste keer dat het Noord-Koreaanse leger echt in actie kwam, was tijdens de Koreaanse oorlog van 1953. Revere zegt dat de vraag is hoe Noord-Koreaanse troepen zouden presteren in de strijd tegen het "behendige, vastberaden, ervaren en taaie Oekraïense leger".

De militaire focus van het Noord-Koreaanse leger is gericht op twee tegenstanders, de VS en Zuid-Korea, aldus Revere. Het wapenarsenaal van Noord-Korea omvat veel verouderd materiaal, met name wat betreft vliegtuigen, tanks en artillerie. "Dit zou een probleem kunnen zijn op de slagvelden van Oekraïne".

Militair analist Bruce Bennett van de Amerikaanse denktank RAND geeft aan dat onzeker is of Rusland eventuele Noord-Koreaanse troepen zou voorzien van geavanceerde wapensystemen.

Volgens onderzoeker Benjamin Young van de Virginia Commonwealth University is het onwaarschijnlijk dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un troepen stuurt naar Europa "om een zinloze dood te sterven in de frontlinies voor een ander land".

Young acht het waarschijnlijker dat Noord-Koreaanse soldaten een ondersteunende rol zouden spelen bij het bouwen van fortificaties. "Ze kunnen ook helpen bij het repareren van tanks, wapensystemen en andere bewapening."

LEES OOK: Oekraïne heeft eindelijk de kans om Rusland te raken waar het pijn doet, doordat westerse bondgenoten beperkingen hebben losgelaten