Volgens een bron bij de Amerikaanse overheid heeft Noord-Korea in april 2017 een middellangeafstandsraket van het type Hwasong 12 gelanceerd die na een korte mislukte vlucht neerkwam op één van zijn eigen steden.
Onderzoekers van het James Martin Center for Nonproliferation Studies citeren een Amerikaanse overheidsbron die stelt dat de raket na een minuut vliegen neerstortte en nooit hoger kwam dan 70 kilometer.
In die minuut vloog de raket naar de 39 kilometer verderop gelegen stad Tokchon waar 200.000 mensen wonen, blijkt uit het onderzoek van het James Martin Center.
Satellietbeelden die de onderzoekers hebben bekeken laten schade zien aan fabrieken vlakbij woonwijken. De Hwasong-12 met vloeibare brandstof kan ook zonder kern- of andere springkoppen een flinke explosie veroorzaken. Toch stellen de onderzoekers dat er weinig slachtoffers waren.
Het bredere gevaar van mislukte rakettesten
De crash van de Noord-Koreaanse raket in een stad toont aan dat de nucleaire ambities van Pyongyang een gevaar vormen voor de eigen bevolking, maar ook voor de rest van de wereld.
Noord-Korea heeft twee keer een Hwasong-12 over Japan heen afgevuurd. Een lanceerfout als in april in eigen land kan ook zorgen voor een crash van een raket in een dichtbevolkte Japanse stad.
Dat het misgaat met een raket is mogelijk ook niet vast te stellen door Japanse radars. Die interpreteren het inkomende projectiel misschien als opzettelijke aanval.
Een ander gevaar waar de onderzoekers op wijzen komt voort uit het feit dat Noord-Korea inmiddels vanaf vrijwel elk willekeurig punt raketten kan lanceren. Met lanceerplatformen kunnen de Noord-Koreanen vrijwel overal binnen de eigen landsgrenzen een raket afvuren.
Die onvoorspelbaarheid en mobiliteit betekenen dat de VS en bondgenoten heel veel moeite zullen hebben een raketaanval af te slaan of zelfs maar weten waarvandaan ze een lancering kunnen verwachten.