Noord- en Zuid-Korea hebben een nieuwe stap gezet in het vredesproces tussen beide landen.
De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en de president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, hebben tijdens de driedaagse top in Pyongyang afgesproken zich in te zetten voor een kernwapenvrij en vredevol schiereiland.
Kim heeft volgens persbureau Yonhap toegezegd dat internationale waarnemers worden toegelaten om toe te zien op de “permanente ontmanteling” van de belangrijkste raketinstallaties.
Ook is het land bereid om het nucleaire onderzoekscentrum van Yongpyong te sluiten, maar alleen als de Verenigde Staten gelijkwaardige maatregelen neemt “zoals afgesproken in Singapore”. Noord-Korea wil naar verluidt dat de Amerikanen eerst een vredesverdrag tekenen.
De Amerikaanse president Donald Trump reageerde op Twitter evenwel enthousiast op de aangekondigde maatregelen. “Ondertussen zullen geen raket- en nucleaire testen plaatsvinden”, zegt hij.
Ook stelt Trump dat de repatriëring van de in Noord-Korea gesneuvelde Amerikaanse militairen doorgaat. "Heel benieuwd!"
Bezoek van Kim aan Zuid-Korea
Kim en Moon spraken tijdens een gezamenlijke persconferentie. Volgens de Zuid-Koreaanse president hebben ze afgesproken dat het Koreaanse schiereiland een "land van vrede zonder kernwapens en nucleaire dreigingen'' moet worden.
Kim zei dat hij binnenkort een bezoek brengt aan Seoul. Vermoedelijk is dat nog voor het einde van dit jaar.
Hij is de eerste leider uit het schrikbewind dat zijn grootvader Kim Il-sung (1912-1994) stichtte, die na de Koreaanse Oorlog van begin jaren vijftig een stap op Zuid-Koreaanse bodem heeft gezet. Hij deed dat in april aan grens tussen de twee Korea's tijdens de eerste top met Moon.
Samen Olympische Spelen organiseren
De twee leiders zetten na afloop van de tweede dag een handtekening onder een verklaring. Volgens Kim biedt "de septemberverklaring'' meer ruimte voor de verbetering van de relaties tussen noord en zuid en brengt die "het tijdperk van vrede en welvaart dichterbij''.
Het is volgens Moon de eerste keer dat de twee landen over denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland spraken.
Ook maakten de twee landen bekend dat ze in 2032 samen de Olympische Spelen willen organiseren. Verder willen ze spoor- en wegverbindingen aanleggen, familieherenigingen toestaan en samenwerken op het gebied van gezondheidszorg.