Noord-Korea stopt per direct met zijn nucleaire testen en rakettesten.
Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgens Noord-Koreaanse staatsmedia bekendgemaakt.
Volgens Kim hoeft het land niet langer kernproeven of testen met ballistische raketten uit te voeren, omdat het land de nucleaire bewapening heeft afgerond.
Om de opschorting op een transparante manier te garanderen wordt de nucleaire testinstallatie in het noorden van het land stopgezet, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Deze beslissing is bekendgemaakt tijdens een vergadering van het centrale comité van de Noord-Koreaanse regeringspartij.
De aankondiging komt een kleine week vooraf aan de topontmoeting tussen Kim en de Zuid-Koreaans president Moon Jae-in volgende week vrijdag in de grensplaats Panmunjom. Daar is de afbouw van het nucleaire programma een van de gespreksonderwerpen.
Ontmoeting tussen Kim Jong-un en Donald Trump
De Amerikaanse president Donald Trump liet begin maart al weten dat Noord-Korea had beloofd te stoppen met het testen van raketten tot de voorgenomen ontmoetingen tussen het land en de Verenigde Staten achter de rug zijn. Pyongyang heeft sinds 28 november geen raket meer gelanceerd.
Trump verwacht in mei of juni om de tafel te gaan zitten met de Noord-Koreaanse leider.
Trump reageerde tevreden op de Noord-Koreaanse aankondiging. "Noord-Korea is akkoord gegaan met het stopzetten van alle nucleaire testen en zal de belangrijkste testinstallatie sluiten. Dit is heel goed nieuws voor Noord-Korea en voor de wereld - grote vooruitgang. Ik kijk uit naar de top", liet hij via Twitter weten.
A message from Kim Jong Un: “North Korea will stop nuclear tests and launches of intercontinental ballistic missiles.”
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 21 april 2018
Also will “Shut down a nuclear test site in the country’s Northern Side to prove the vow to suspend nuclear tests.” Progress being made for all!
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft met instemming gereageerd op het besluit van Noord-Korea. "Het zal helpen om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen en is een stap op weg naar het kernwapenvrij maken van de landen."
Ook Rusland is opgetogen over de aankondiging van Kim Jong-un. "Moskou begroet het voorstel van Noord-Korea, dat een serieuze kans biedt op de-escalatie van de spanningen in de regio", aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Namens de EU reageerde Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, ook opgetogen. Ze noemde het besluit "een langverwachte positieve stap richting het volledig, controleerbaar en onomkeerbaar kernwapenvrij maken van Noord-Korea."
In Zuid-Korea reageert een burger op straat met meer scepsis op de plannen. "Een verklaring is maar een verklaring'', zo zegt student Kim Han-nuri (23) in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Volgens de student is er nog geen aanleiding om Noord-Korea volledig te vertrouwen, zolang dat land wordt geregeerd door een dictatoriale leider.