• Het Noord-Koreaanse leger kan beschikken over 200.000 ‘special forces’
  • Er is niet veel bekend over die troepenmacht, maar verondersteld wordt dat ze goed getraind en erg gemotiveerd zijn.
  • Pyongyang zal hen waarschijnlijk inzetten voorafgaand aan een oorlog of aan het begin daarvan om Amerikaanse en Zuid-Koreaanse operaties te verstoren.

Noord-Korea daagt zijn rivalen regelmatig uit door te dreigen met nucleaire vernietiging. En ondanks de slechte economische en sociale situatie waar het land zich in bevindt, is Pyongyang in staat een oorlog te ontketenen die honderdduizenden of misschien wel miljoenen mensen het leven kan kosten.

Kernwapens, ballistische raketten, zware artillerie en miljoenen fanatieke militairen vormen de kern van de Noord-Koreaanse dreiging, maar Kim Jong-un heeft nog een andere troefkaart: goed getrainde ‘special forces’.

Er is niet veel bekend over deze speciale troepenmacht, maar recente onthullingen van een overgelopen Noord-Koreaanse spion bieden het nodige inzicht in hoe de commando’s van Pyongyang trainen en vechten.

De Noord-Koreaanse commandotroepen

North Korea military parade special forces
Foto: REUTERS/Damir Sagolj

Het Koreaanse Volksleger (KPA) is een van de grootste legers ter wereld, met een ongeveer 1,3 miljoen actieve militairen. Pyongyang heeft ook meer dan 200.000 speciale troepen, bestaande uit verschillende brigades, regimenten, bataljons en kleinere groepen van nog gespecialiseerdere eenheden.

Een gemiddelde speciale eenheid bestaat uit 3.000 tot 5.000 commando's en valt onder verschillende delen van het Noord-Koreaanse leger en de inlichtingendienst RGB.

De 'special forces' van Noord-Korea kunnen worden onderverdeeld naar specialiteit.

Verkenningseenheden zijn gespecialiseerd in het verzamelen van inlichtingen en geven die door aan het hoofdkwartier. Luchtlandingstroepen kunnen via de lucht infiltreren op vijandelijk gebied en doelen innemen, zoals vliegvelden en bruggen. Maritieme eenheden kunnen infiltreren in onderzeeboten en schepen, en invallen doen aan de kust. Commando-eenheden kunnen directe militaire acties uitvoeren, zoals invallen.

Tijdens militaire parades in de hoofdstad Pyongyang lijken Noord-Koreaanse troepen vaak erg goed uitgerust, maar hun wapens en uitrusting zijn lang niet altijd voor het hele leger beschikbaar. Vanwege het belang van hun missie krijgen de speciale troepen de beste uitrusting en de beste training.

In een onlangs verschenen rapport schrijft de Amerikaanse militaire inlichtingendienst DIA dat "de speciale troepen van Noord-Korea erg goed getraind en uitgerust zijn in vergelijking met andere eenheden".

Zelfs ondanks de technologische en logistieke tekortkomingen ten opzichte van de VS en Zuid-Korea, zijn de Noord-Koreaanse commando's toegewijde en gevaarlijke tegenstanders.

Verrassingsaanvallen

north south korea border
Zuid-Koreaanse soldaten aan de grens tussen Noord- en Zuid-Korea op 12 juli 2017. Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images

Volgens het Amerikaanse leger is de Noord-Koreaanse strategie voor grondoperaties sinds de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig nauwelijks veranderd. De speciale troepen spelen een belangrijke rol in de doctrine van het Noord-Koreaanse leger, dat vijanden tegelijkertijd van verschillende kanten wil aanvallen.

De strategie van de 'special forces' concentreert zich op snelheid en verrassing. De gespecialiseerde troepen hebben twee strategische missies: infiltreren in Zuid-Korea en Noord-Korea verdedigen tegen Amerikaanse en Zuid-Koreaanse 'special forces'.

Als er oorlog uit zou breken, zou Noord-Korea heel snel de Gedemilitariseerde Zone oversteken en Zuid-Korea overspoelen met troepen, net als in de beginfase van de Koreaanse Oorlog toen de communistische troepen hun Zuid-Koreaanse tegenstanders en de VN-troepen bijna de zee in wisten te drijven.

In een dergelijk scenario zal de zware Noord-Koreaanse infanterie toeslaan aan de frontlijn van de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen. De gespecialiseerde troepen van Pyongyang, die zijn georganiseerd in commando-eenheden en lichte infanterie-eenheden, zouden dan overgaan tot onconventionele oorlogsvoering in het achterland en op de flanken, waarbij aanvoerlijnen, commando- en controlecentra, en andere strategische punten worden aangevallen.

Noord-Koreaanse commando's zijn van nature agressief en houden ervan in het offensief te zijn. Dat komt overeen met de heersende doctrine voor de speciale troepen.

North Korean special operations forces
Noord-Koreaanse legeroefening. Foto: STR/AFP via Getty Images

Ze zullen "een felle vijand" zijn als er een oorlog uitbreekt, zegt een voormalig lid van de Amerikaanse 'special forces' die in Zuid-Korea diende tegen Insider.

Het regime van Kim heeft een persoonlijkheidscultus gebouwd om zijn leiders, waarbij troepen en de militaire elite publiekelijk trouw zweren.

"We hebben een technologische voorsprong en onze vliegtuigen en raketten kunnen hen terug naar het Stenen Tijdperk bombarderen, maar zij zullen vechten voor hun 'god'", zegt de oud-commando. "Sinds hun geboorte zijn ze opgegroeid in een omgeving waarin hun opperste leider wordt gezien als hun 'god.' Ze zijn fanatiek en taai. De Koreaanse winters zijn pittig en deze jongens zijn getraind om te overleven en te opereren in dergelijke omstandigheden. Ze zullen vechten tot de laatste man."

Pyongyang zal mogelijk ook conventionele militaire acties uitvoeren om de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse troepen af te leiden. Deze zouden hun 'special forces' in staat kunnen stellen met succes te infiltreren in het Zuiden.

In 2010 kwamen 46 matrozen om het leven na een vermoedelijke aanval van een Noord-Koreaanse onderzeeër op een Zuid-Koreaans schip. Een aantal maanden later beschoot de Noord-Koreaanse artillerie een Zuid-Koreaans eiland vlakbij de grens tussen beide landen. Daarbij vielen vier doden.

In een recent interview met de BBC beschreef de naar Zuid-Korea overgelopen Noord-Koreaanse spion Kim Kuk-song hoe Kim Jong-un het Noord-Koreaanse leger en de inlichtingendiensten gebruikt voor persoonlijk belang en om wraak te nemen op echte of vermeende vijanden. Bij dergelijke 'gangster-operaties' worden vermoedelijk ook de speciale troepen ingezet.

North Korean special operations forces
Speciale eenheden van het Noord-Koreaanse leger tijdens een oefening. Foto: STR/AFP via Getty Images

Bij een eventuele oorlog met Zuid-Korea zullen de Noord-Koreaanse commando's hoogstwaarschijnlijk ook aanvallen proberen uit te voeren op Zuid-Koreaanse leiders en commando- en controlecentra, in een poging om het Zuid-Koreaanse leiderschap te ondermijnen en verwarring te zaaien in de eerste uren van het conflict.

Het zal niet de eerste keer zijn dat Noord-Koreaanse commando's iets dergelijks proberen. Op 31 januari 1969 drong een speciale eenheid van Noord-Korea binnen in Zuid-Korea met de bedoeling de Zuid-Koreaanse president Park Chung-hee om het leven te brengen.

Het commandoteam wist op een snelle en agressieve wijze de woning van Park in Seoul te bereiken, ook al werden ze onderweg gespot door boeren. Maar het ging mis omdat de Noord-Koreanen de toegangscode tot de woning niet wisten en in een vuurgevecht met Zuid-Koreaanse troepen terecht kwamen. Uiteindelijk wist slecht één Noord-Koreaanse commando weer terug te keren naar eigen land, de rest werd gevangen genomen of doodgeschoten.

De dreiging van infiltratie of andere aanvallen van Noord-Koreaanse commando's blijft. Hoewel Noord-Korea zijn militaire mogelijkheden vaak overdrijft, moet de slagkracht van de 'special forces' heel serieus worden genomen.

Lees hier meer verhalen over Noord-Korea: