De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag nieuwe sancties opgelegd aan Noord-Korea.
Dit unaniem genomen besluit is een reactie op de zesde en meest zware nucleaire test die het regime van Kim Jong-un op 3 september heeft uitgevoerd.
Het is de negende resolutie die sinds 2006 unaniem is aangenomen door de VN-Veiligheidsraad over het nucleaire programma van Noord-Korea. China en Rusland gingen akkoord met een afgezwakte versie van een resolutie die de Verenigde Staten hadden ingediend.
Export- en importverbod
Met de nieuwe sancties is een exportverbod op textiel opgelegd. Textiel is het een-na grootste exportproduct van het Aziatische land. Daarnaast is er een importverbod voor aardgas en een beperking van de import van ruwe en bewerkte olie opgelegd.
Tot het einde van het jaar mogen er maar 500.000 vaten olie aan Noord-Korea geleverd worden. vanaf 1 januari 2018 geldt een plafond van twee miljoen vaten olie. Het Amerikaanse plan voor een geheel verbod op de import van aardolie werd afgezwakt. Met deze sancties verliest het regime in Pyongyang 55 procent van zijn olie.
De VS wilden ook alle financiële tegoeden in het buitenland bevriezen van leden van de Noord-Koreaanse regering en van leider Kim Jong-un. Dat plan haalde de uiteindelijke resolutie niet. Noord-Korea had eerder al aangekondigd dat dat de VS ,,een hoge prijs'' zullen betalen als er een nieuwe sanctie zou komen.
Niet uit op een oorlog
De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley zei dat de VS niet uit zijn op een oorlog met Noord-Korea en dat het land nog niet de grens heeft overschreden ,,van waar geen weg terug meer is''. ,,We zijn klaar met proberen Noord-Korea het juiste te laten doen. We handelen nu om ervoor te zorgen dat het land niet het verkeerde doet.''
,,De resolutie van vandaag was er niet gekomen zonder de hechte band tussen president Trump en de Chinese president Xi'', liet Haley ook weten. De Chinese VN-ambassadeur riep alle partijen op het hoofd koel te houden en geen uitlatingen te doen die de spanningen laten oplopen.