De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea lopen weer op. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft het grenskantoor in Kaesong opgeblazen.
Kim is boos dat Noord-Koreaanse overlopers kritische pamfletten hebben verspreid via ballonnen en flessenpost. Zuid-Korea zou daar onvoldoende tegen hebben opgetreden.
Noord-Korea dreigt het leger te sturen naar de bufferzone tussen beide landen om de “frontlinie in een fort te veranderen”.
Zuid-Korea roept Pyongyang op zich aan een overeenkomst uit 2018 te houden waarin de legerleiding van beide landen onder andere toezegde “alle vijandige daden” te stoppen.
Noord-Korea heeft het verbindingskantoor met Zuid-Korea in de grensstad Kaesong opgeblazen. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenwording dinsdag verklaard. Noord-Korea bevestigde kort daarna dat het kantoor was vernietigd.
Daarmee zet Pyongyang een nieuwe stap in het verbreken van de banden met Zuid-Korea.
Noord-Korea had al aangekondigd het kantoor te zullen sluiten en vanwege de coronacrisis was het al dichtgegaan. Eerder verbrak het land alle communicatielijnen met het zuiden, waaronder een hotline tussen leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.
Pyongyang verbreekt de banden, omdat de Zuid-Koreaanse autoriteiten van plan zouden zijn om “vijandige handelingen” tegen Noord-Korea uit te voeren.
Kritische pamfletten verspreid via ballonnen en flessenpost
Noord-Korea is kwaad, omdat Zuid-Korea niet is staat was activisten te stoppen die pamfletten verspreiden. Het gaat vaak om pamfletten met kritiek op dictator Kim Jong-un die worden vastgemaakt aan ballonnen of in flessen te water worden gelaten.
Het Koreaanse Volksleger heeft een "actieplan" voorbereid om delen van de gedemilitariseerde zone tussen beide Korea's in te trekken en de "frontlinie in een fort te veranderen", maakte staatspersbureau KCNA dinsdag bekend.
"Ons leger zal snel en grondig elke beslissing van de Partij en overheid uitvoeren", citeerde KCNA de Noord-Koreaanse legerleiding.
Volgens Noord-Korea was de vernieling van het verbindingskantoor in Kaesong in overeenstemming met de woede onder de bevolking en de wil "om zeker menselijk uitschot en degenen die het uitschot hebben beschermd, duur te laten betalen voor hun misdaden", aldus KCNA, doelend op de zenders van de pamfletten.
Kantoor in Kaesong was de permanente verbinding tussen Noord- en Zuid-Korea
De communicatiekanalen en het verbindingskantoor werden in 2018 opgericht nadat Kim en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in binnen enkele maanden verschillende topontmoetingen hielden.
Het staat in de Noord-Koreaanse grensplaats Kaesong, circa 6 kilometer van de grens met Zuid-Korea. Het bureau is opgezet om de regeringen van de twee landen in staat te stellen op elk moment van de dag contact met elkaar op te nemen.
In de Koreaanse Oorlog (1950-1953) is Korea gescheiden in een stalinistisch geregeerd noorden en een westers en democratisch zuiden. De grens is eigenlijk de frontlijn aan het einde van de oorlog die formeel nooit is beëindigd.
Lees meer: 3 redenen waarom eenwording van Noord- en Zuid-Korea onwaarschijnlijk is
Zuid-Korea roept Noord-Korea op zich aan de afspraken uit 2018 te houden
Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft Pyongyang opgeroepen zich aan een overeenkomst uit 2018 te houden waarin de legerleiding van beide landen onder andere toezegde "alle vijandige daden" te stoppen.
"We nemen de situatie serieus", zei een Zuid-Koreaanse defensiewoordvoerder. "Ons leger houdt zich gereed om te kunnen reageren op elke situatie."
De regering in Seoul maakte vorige week bekend aangifte te doen tegen twee groepen overlopers die de pamfletten verspreiden. Die zouden daarmee de spanning tussen de buurlanden laten oplopen en daarmee ook de inwoners van de grensgebieden in gevaar brengen.
Beide groepen hebben echter gezegd dat zij hun geplande campagne komende week willen doorzetten. President Moon van Zuid-Korea riep het regime in Pyongyang maandag op de dialoog met zijn land te herstarten.