Noord-Korea heeft voor de vijfde keer dit jaar een kernproef gehouden. De test veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 5.3.
De schok was gemeten in de buurt van een bekend Noord-Koreaans nucleair testgebied. De Amerikaanse geologische organisatie United States Geological Survey zei dat de seismische activiteit aan het oppervlak is gedetecteerd terwijl bij een normale aardbeving de activiteit ondergronds plaatsvindt.
Later bevestigde het regiem in Pyongyang het uitvoeren van de test. Noord-Korea zegt nu kleine raketten met kernkoppen te kunnen produceren. Daarop volgden meteen internationale protesten.
Geopolitieke spanningen
De regering in buurland Zuid-Korea veroordeelde de proef terstond en repte van “geopolitieke spanningen”. President Park Geun-hye overlegde met haar ambtgenoot Obama van de Verenigde Staten. Washington zal zijn bondgenoot Seoul te allen tijde steunen. Obama kondigde aan de sancties tegen Pyongyang te zullen opvoeren.
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken liet vanuit Den Haag weten dat hij bezorgd is over de “zoveelste provocatie”. Volgens hem laat het regime van leider Kim Jong-un zien dat het zich niets aantrekt van internationale druk. “Dergelijke acties destabiliseren de regio en zijn onaanvaardbaar”, vindt Koenders. Hij wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de gebeurtenissen op korte termijn bespreekt.
De Amerikanen willen nu onder meer met Japan, dat zich sterk bedreigd voelt, de druk op Noord-Korea verhogen om te bewerkstelligen dat het land een einde maakt aan zijn atoomproeven.
Raketten afschieten
Noord-Korea haalde in januari van dit jaar de woede van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op de hals door nucleaire testen uit te voeren en raketten af te vuren.
Maandag nog schoot Noord-Korea drie ballistische raketten af, die volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie na een vlucht van ongeveer 1000 kilometer ten oosten van het land in zee vielen. De lanceringen volgden enkele uren nadat de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye op een economische top in Huangzhou had gesproken met de Chinese president Xi Jinping.
China riep vrijdag op tot terughoudendheid in de reacties. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat China wel bij Pyongyang een formeel diplomatiek protest tegen de proef zal indienen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov toonde zich bezorgd en drong tegelijk aan op strikte naleving van de resoluties van de Verenigde Naties over Noord-Korea.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl