- De Nederlandse gasopslagen zijn voor 90 procent gevuld, dat is hoger dan het eerdere vuldoel van 80 procent.
- Met deze capaciteit moet Nederland een typische winter goed aankunnen. Wordt het kouder dan gemiddeld 3,6 graden dan kunnen er later wel problemen ontstaan.
- Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie heeft een noodplan opgesteld om in zo’n geval met nijpende tekorten om te gaan.
- Lees ook: Lek Nordstream-pijpleidingen zorgt voor gigantische uitstoot van methaan met mogelijk een zeer sterk broeikaseffect
De Gasunie, het bedrijf dat het opslag- en transportnetwerk van Nederlandse gaspijpleidingen beheert, verwacht geen gastekorten deze winter. De Nederlandse gasopslagen zijn voor 90 procent gevuld. Wordt de winter strenger dan in de afgelopen tien jaar het geval was dan kunnen er wel problemen ontstaan, met name voor de volgende winter.
Aanvankelijk lag het vuldoel van de gasopslagen op 80 procent, maar er is gekozen voor een grotere veiligheidsvoorraad. daarmee moet ook een relatief strenge winter het hoofd kunnen worden geboden. “De verwachting is dat er geen gastekort zal zijn deze winter”, zegt een woordvoerder van de Gasunie tegen BNR.
Om eventuele problemen het hoofd te kunnen bieden heeft minister Rob Jetten van Klimaat en Energie een crisisplan opgesteld. Zo zullen in het geval van een nijpend gastekort alle grote bedrijven verplicht hun gasverbruik met circa 20 procent moeten verminderen.
Nederland is op dit moment in het eerste niveau van het door het kabinet beschreven plan voor een gascrisis, die van een “vroegtijdige waarschuwing”. Pas bij het derde niveau is er sprake van een verplichting tot het verminderen van het gasverbuik bij grote bedrijven.
De Gasunie ging ervan uit dat met een gasvoorraad van 80 procent een winter met een gemiddelde temperatuur van 3,6 graden het hoofd geboden zou moeten kunnen worden. Het verbruik zou dan - gedreven door de hogere prijzen - wel 20 procent lager moeten liggen dan normaal.
Ook met de hogere vulgraad hoopt de Gasunie dat de winter niet strenger wordt dan 'modeljaar' 2005. In zo'n geval moet Nederland gasvoorraden aanspreken en komen mogelijk in het najaar van 2023 wel problemen, zegt de woordvoerder tegenover BNR.
Het Nederlandse aardgasverbruik is in de eerste zes maanden van dit jaar al met een kwart afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral in de industrie en elektriciteitscentrales werd minder gas verstookt.