Nokia heeft donderdag de resultaten over het vierde kwartaal van 2013 bekendgemaakt.
Het Finse bedrijf gaf voor het eerst sinds lange tijd geen cijfers over de verkoop van telefoons. Maar daar valt wel een schatting van te maken.
Uit de informatie die Nokia bekendmaakte kan worden afgeleid dat het waarschijnlijk tussen de 7,5 en 8,0 miljoen smartphones van het merk Lumia heeft verkocht in de laatste drie maanden van 2013.
Na vier kwartalen van groei neemt het aantal verkochte Lumia’s daarmee af. In het derde kwartaal wist Nokia nog 8,8 miljoen exemplaren aan de man te brengen. Dat is vooral opmerkelijk, omdat het vierde kwartaal traditioneel een goede periode is voor Nokia vanwege de feestdagen.
Het is waarschijnlijk de laatste keer dat de Finnen telefooncijfers rapporteren, aangezien Nokia afgelopen jaar besloot de mobiele tak over te doen aan de Amerikaanse technologiereus Microsoft. De overname wordt naar verwachting in de eerste helft van 2014 afgerond.
Voor Microsoft lijkt er, gelet op de verkoopcijfers van de Lumia-telefoons, nog veel werk in het verschiet te liggen om de overname tot een succes te maken.
De mobieltjestak, die bij Nokia inmiddels onder de noemer 'beëindigde bedrijfsactiviteiten' op de balans staat, leed een operationeel verlies van 198 miljoen euro in het vierde kwartaal. De omzet daalde op jaarbasis met 29 procent tot 2,6 miljard euro.
Door de omzetdaling te delen door de gemiddelde verkoopprijs van een Lumia, kun je berekenen hoeveel smartphones Nokia minder verkocht. De gemiddelde Lumia-prijs bedroeg 143 euro in Q3 en zakte vermoedelijk niet onder de 100 euro.
Conclusie: Nokia verkocht tussen de 0,87 en 1,25 miljoen Lumia's minder dan in het derde kwartaal. Oftewel tussen 7,93 en 7,55 miljoen Lumia's in het vierde kwartaal.
Het nieuwe Nokia
Na de verkoop van de mobieltjesdivisie bestaat het nieuwe Nokia uit drie onderdelen. Nokia Solutions and Networks (NSN) levert netwerkapparatuur aan bedrijven als Deutsche Telekom en Cisco Systems. Onder de naam HERE ontwikkelt Nokia kaarten en navigatiediensten. Als laatste beschikken de Finnen over de onderzoekstak Advanced Technologies, die bijna 40.000 patenten bezit. Daarvoor wil Nokia licentiegeld vragen.
Gezien de grootte van de omzet, is de netwerktak de hoofdactiviteit van het toekomstige Nokia. Door omvangrijke kostenbesparingen is is het onderdeel de afgelopen jaren winstgevend gemaakt. De operationele winst liet voor het zesde kwartaal op rij zwarte cijfers zien.
Nokia moest echter wel een forse omzetdaling slikken bij het onderdeel. Door concurrentie van het Chinese Huawei en het Zweedse Ericsson daalden de inkomsten bij de netwerkdivisie met 22 procent tot 3,1 miljard euro.
Het Finse bedrijf waarschuwde donderdag voor lagere marges. Nokia verwacht in het eerste kwartaal een operationele marge van 5 procent, maar hanteert daarbij een bandbreedte van plus of min 4 procent. Voor de lange termijn geldt een doelstelling van 5 tot 10 procent. Het bedrijf verwacht dat de marge over heel 2014 aan de bovenkant daarvan uitkomt.
Nokia als geheel behaalde in het vierde kwartaal een omzet van 3,5 miljard euro, een daling van 21 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. Onder de streep resteerde een nettoverlies van 25 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een winst van 193 miljoen euro werd genoteerd.