- Nokia is mogelijk op zoek naar een fusiepartner. Ook zou het Finse telecombedrijf overwegen om onderdelen te verkopen.
- Nokia voelt de concurrentie van het Chinese Huawei en het Zweedse Ericsson in de strijd om marktleider te worden op 5G-gebied.
- Een fusie met Ericsson lijkt uitgesloten vanwege mededingingsbezwaren.
- Mogelijk kijkt Nokia daarom naar andere partijen, zoals een technologiebedrijf of telecomprovider.
Het Finse netwerktechnologiebedrijf Nokia kijkt naar verluidt naar zijn toekomst als zelfstandig bedrijf. Het ervaart de nodige concurrentiedruk en lijkt met adviseurs te zoeken naar oplossingen om deze het hoofd te bieden.
Daarbij wordt ook gedacht aan de verkoop van onderdelen of een fusie, zo meldden bronnen aan persbureau Bloomberg.
Nokia stelde eerder zijn verwachtingen voor de winst en de winstmarge voor dit jaar bij. Bij de presentatie van de financiële resultaten noemde topman Rajeev Suri 2019 een “uitdagend jaar”. Het bedrijf kwam in oktober met een winstalarm en is bezig met een kostenbesparingsprogramma.
Lees meer: Will Nokia Stock Rebound in 2020? 4 Things Investors Should Know
Nokia voelt onder meer de concurrentie van het Chinese Huawei en het Zweedse Ericsson in de strijd om marktleider te worden op 5G-gebied. Met name Ericsson is bereid om contracten tegen kleine marges af te sluiten om zo marktaandeel te winnen.
Een overname door een van deze twee partijen lijkt niet aan de orde, aangezien er op de netwerkmarkt weinig partijen zijn. Daarmee zouden direct mededingingsbezwaren kunnen volgen. Nokia zelf wilde niet op de berichten reageren.
De roemruchte geschiedenis van Nokia
Het zou niet de eerste keer zijn dat Nokia zijn strategie omgooit. De oorsprong van het bedrijf gaat terug tot 1865 als de Finse mijnbouwdeskundige Fredrik Idestam een molen voor houtpulp laat bouwen. Later stapt Nokia in de productie van auto- en fietsbanden, rubber laarzen, televisies, computers, gasmaskers, chemicaliën en meer.
Eind jaren tachtig begint die brede strategie zich te wreken als de Finse economie zware klappen krijgt en vooral de televisietak forse verliezen moet slikken. Langzaamaan slankt Nokia af; de bandenfabrikant en laarzenmaker gaan zelfstandig verder en de pc- en televisiedivisies worden verkocht.
In 1992 neemt topman Jorma Ollila een radicale beslissing. Nokia richt zich voortaan alleen op de snelgroeiende telecommunicatietak en stoot alle andere onderdelen af. Het Nokia dat we kennen als mobieltjesmaker is geboren. De Finnen groeien zelfs uit tot de grootste telefoonmaker ter wereld.
Mobieltjes eruit, alle focus op telecomapparatuur
In 2013 maakt Nokia onder aanvoering van bestuursvoorzitter Risto Siilasmaa een soortgelijke breuk met het verleden door de kwakkelende mobieltjestak over te doen aan Microsoft. Twee jaar later werd ook kaartendivisie HERE verkocht aan een consortium van Duitse automakers.
De Finnen beginnen opnieuw als maker van telecomapparatuur en nemen in 2016 de Franse telecomgigant Alcatel-Lucent over voor 15,6 miljard euro.
Met de uitrol van 5G-netwerken voor de deur neemt de prijsdruk toe. Bovendien moeten de Finnen extra investeringen doen voor 5G. Dat zijn kosten die het bedrijf volgens persbureau Bloomberg liever gezamenlijk draagt met een andere partij.
Wie dat moet zijn, is de vraag. Door de geringe concurrentie op de markt voor telecomapparatuur lijkt een fusie met een branchegenoot als Ericsson niet haalbaar. Mededingingsautoriteiten geven daar waarschijnlijk geen groen licht voor. Wellicht dat Nokia kijkt naar andere partijen, zoals technologiebedrijven of telecomproviders.