Het overheidstekort zal naar verwachting flink dalen. Toch willen het kabinet en regeringspartijen VVD en PvdA nog geen lastenverlichting.

Nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau laten een flink dalend overheidstekort zien, maar er is nog geen geld over, zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag.

De cijfers van het CPB waren een flinke opsteker voor het kabinet. Dijsselbloem noemde ze ,,hartstikke mooi”. De economie groeit harder dan eerder geraamd en het tekort zakt sneller. Verder neemt de koopkracht toe en zakt de werkloosheid volgend jaar.

Geen extra bezuinigingen

Het financieringstekort blijft dit jaar met 2,9 procent binnen de EU-norm en zakt volgend jaar naar 2,1 procent. Dat betekent dat het kabinet niet extra hoeft te bezuinigen en het biedt op zich ruimte voor de door oppositiepartijen gewenste lastenverlichting. Maar de coalitie voelt daar niet voor. Dijsselbloem wees er op dat de overheid ook in 2015 nog altijd 12 tot 13 miljard euro meer uitgeeft dan er binnenkomt. ,,Er is geen geld over. Laten we niet uitgeven wat er niet is.”

Vicepremier Lodewijk Asscher zei dat het kabinet in de zomer, zoals elke zomer, gaat bekijken of het mogelijk is volgend jaar de lasten voor burgers te verlagen. Dat hangt af van de ontwikkeling van de koopkracht van mensen. Hij wees erop dat de overheidsfinanciën er nu ,,heel anders” voor staan dan vorig jaar, toen het kabinet 6 miljard euro extra moest bezuinigen.

Verschuiven in plaats van verlagen

PvdA-leider Diederik Samsom zei dat het nu ,,nog veel te vroeg'' is om al te spreken over lastenverlichting maar ook hij wees naar de begrotingsbesprekingen in de zomer. Als dan blijkt dat het nodig is om de koopkracht van groepen Nederlanders te versterken, zal dat eerder gebeuren door het verschuiven van lasten dan het verlagen van de lasten.

Voor VVD-fractieleider Halbe Zijlstra is het nog niet de tijd om te praten over lastenverlichting. Hij zei fouten uit het verleden niet te willen herhalen.

ChristenUnie heeft belangstelling

Bij de oppositiepartijen die samenwerken met het kabinet wordt wel gekeken naar lastenverlichting, vooral bij de ChristenUnie. D66 wil de belastingen op arbeid verlagen maar dat geld elders ophalen.

Dijsselbloem gaat de komende tijd opnieuw met VVD en PvdA en zijn 'meest geliefde oppositie' om de tafel om de conceptbegroting voor volgend jaar te schrijven, die eind april bij de Europese Commissie in Brussel moet liggen.

Het CDA is wat hem betreft bij die besprekingen niet welkom. Die partij haakte vorig najaar af ,,toen het moeilijk was'', zei Dijsselbloem, waar D66, ChristenUnie en de SGP hun nek uitstaken en wel samenwerkten met het kabinet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl