De bedrijfsfietsenregeling verdwijnt per 1 januari, maar de fiscus zal niet moeilijk doen als de fiets later wordt geleverd.

Dat meldt de RAI Vereniging in een persbericht. De lobbyclub van de auto- en fietsbranche heeft het ministerie van Financiën naar eigen zeggen zover gekregen soepeler met de regels om te gaan.

Normaliter ging de Belastingdienst bij het bepalen van het fiscale jaar waarin de bedrijfsfiets werd aangeschaft uit van de afleverdatum van de fiets. Maar omdat veel werknemers op het laatste moment nog besloten gebruik te maken van de regeling voor die wordt afgeschaft, konden fietshandelaren en producenten de vraag niet aan.

Om de branche tegemoet te komen, zal de Belastingdienst nu alle bedrijfsfietsen die vóór 1 april zijn geleverd, maar wel besteld en vergoed voor 1 januari 2015, onder de oude regeling laten vallen. Onder die regeling mogen werknemers elke drie jaar een nieuw fiets aanschaffen van hun brutoloon.

De vrijstelling geldt voor fietsen tot 749 euro. Het fiscale voordeel van de regeling is, indien de werknemers in de de hoogste schaal van de belastingschijf valt, maximaal 390 euro.

Nieuwe werkkostenregeling

Per 1 januari 2015 treedt de nieuwe werkkostenregeling in werking. Werkgevers mogen dan maximaal 1,2 procent van het fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers.

Daarnaast is er nog een lijst van 'gerichte vrijstellingen'; vergoedingen en verstrekkingen die niet meetellen voor de 1,2 procent. Het gaat dan om bijvoorbeeld vergoedingen voor studie, maaltijden bij overwerk en reiskosten. Maar andere fiscale regelingen, zoals die dus voor de bedrijfsfiets, gaan verdwijnen.

Lees ook

Kabinet maakt einde aan fiets van de zaak

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl