Het aantal Nederlanders dat is overgestapt naar een ander energiebedrijf, lag vorig jaar hoger dan ooit tevoren.

In totaal koos 13,1 procent van de consumenten voor een andere aanbieder, tegen 12,5 procent in 2012. Dat blijkt uit cijfers die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag publiceerde.

Het aantal overstappers neemt al langer gestaag toe. Volgens ACM scheelt deze beslissing bij sommige huishoudens wel 314 euro op de jaarlijkse energierekening.

Vaak loont het om op zoek te gaan naar een meer op maat gemaakt energiecontract, bijvoorbeeld een contract dat voordelig is voor iemand die relatief veel elektriciteit gebruikt, maar weer heel weinig gas.

Overstappen goede zaak

De toezichthouder vindt het een goede zaak dat steeds meer consumenten inzien dat er veel kan worden bespaard door te wisselen van energiecontract of energiebedrijf. “Consumenten die overstappen, stimuleren bedrijven om te innoveren en te zorgen voor een betere service en concurrerende prijzen”, aldus ACM-bestuurder Anita Vegter.

Sinds de Nederlandse energiemarkt in 2004 volledig is geliberaliseerd, is 44 procent van de consumenten minstens een keer overgestapt naar een andere aanbieder. 28 procent is bij de eigen aanbieder van contract gewisseld.

Uit onderzoek van ACM komt verder naar voren dat 40 procent van de consumenten van plan is binnen nu en twee jaar over te stappen.

Groene stroom

Ruim zes op de tien Nederlanders hebben inmiddels een contract voor groene stroom. Maar driekwart van de consumenten wil niet meer betalen voor zo'n duurzamer energiecontract.

De energierekening van een gemiddeld Nederlands huishouden bedroeg eind vorig jaar 1727 euro. De markt voor energie blijft een sterk geconcentreerde markt, aldus de ACM. Het aandeel van de drie grote energiebedrijven Eneco, Essent en Nuon loopt terug, maar bedraagt nog altijd rond de 80 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl