De Amerikaanse econoom Robert Shiller, dit jaar onderscheiden met de Nobelprijs voor Economie, waarschuwt voor een “financiële zeepbel” door de scherpe koersstijgingen op de aandelenmarkten in met name de Verenigde Staten.
Hij doet dat in een maandag gepubliceerd interview met het Duitse blad Der Spiegel.
“Ik wil nog geen alarm slaan”, zegt Shiller. “Maar in veel landen liggen de beurskoersen op een hoog niveau, en ook op de vastgoedmarkt zijn de prijzen sterk gestegen. Dat zou verkeerd kunnen aflopen”, aldus de 67-jarige econoom.
“Ik ben het meest bezorgd over de hausse op de Amerikaanse aandelenmarkt”, aldus Shiller. “Ook omdat onze economie nog steeds zwak en kwetsbaar is.” Vooral aandelen in de technologie- en de financiële sector zijn overgewaardeerd, meent hij.
Zeepbel is te herkennen
Financiële zeepbellen zijn te herkennen, zei Shiller in oktober tegenover discussieplatform Me Judice. “Het vergt oordeelsvermogen. Daarvoor hebben we centrale banken.”
Volgens Shiller beschikken centrale banken over commissies en economen “die moeten bedenken of er zich een bubble vormt. Historisch gezien hebben zij dat ook gedaan, zij het gebrekkig.”
Kredietcrisis
Het probleem waar de kredietcrisis uit voortkwam was dat de financiële markten als perfect werden gezien, meent Shiller. Overheden zouden zich er niet in moeten mengen. “Die zienswijze maakt dat de crisis zo extreem is.”
“We moeten teruggaan naar een visie die op gezond verstand berust dat er bubbles zijn en mensen niet volkomen rationeel zijn”, aldus Shiller. “Een deel van de missie van een centrale bank zou moeten zijn om maatregelen te nemen die bubbles tegengaan, ook al lossen ze die niet op.”
Bron: ANP/Z24
Lees ook:
Robert Shiller vs Alan Greenspan: kun je financiële zeepbel doorprikken?
Deze 4 grafieken brengen de Nederlandse huizenzeepbel in beeld
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl