- NLInvesteert, een platform voor financiering van MKB-bedrijven, zag het bedrag aan verstrekte leningen in het eerste kwartaal uitkomen op een recordniveau van 64 miljoen euro.
- Vooral de financiering aan online bedrijven in de e-commerce blijft sterk.
- Ondernemers geven aan voorzichtiger te zijn met investeringen, maar dat is in de financiering niet te merken, volgens NLInvesteert.
- Lees ook: Overnamemarkt MKB terug op pre-Covid niveau: meer deals boven de €5 miljoen
Financieringsplatform NLInvesteert, dat zich richt op MKB-bedrijven, boekte in de eerste drie maanden van dit jaar een recordbedrag aan verstrekte leningen op het platform van in totaal 64 miljoen euro. Dat is een groei van 25 procent vergeleken met het jaar daarvoor.
Volgens directeur Dirkjan Takke van NLinvesteert stellen bedrijven investeringen uit als gevolg van de zorgen over de oplopende inflatie en de oorlog in Oekraïne, maar dit is niet terug te zien in het financieringsvolume.
“NLInvesteert blijft groeien. We zien bijvoorbeeld groei in de financiering aan e-market places; aan online bedrijven. Daarnaast is er een voorzichtige verschuiving merkbaar van investeringen in machines en andere productiemiddelen naar werkkapitaal, automatisering en productiviteitsverbetering”, zegt Takke in een persverklaring.
De hoogte van de gemiddelde financieringsaanvraag neemt ook toe. “Met name in projectontwikkeling, in de bouw, worden grote investeringen gedaan”, zegt Takke.
NLInvesteert heeft sinds 2015 508 miljoen euro aan financiering voor MKB-ondernemingen gefaciliteerd. Volgens Takke is dit een teken van succes van de instelling, omdat ondernemers die in eerste instantie in niet aanmerking komen voor een bancair krediet, toch financiering kunnen krijgen.
NLInvesteert werkt als volgt. Ondernemers kloppen aan bij NLInvesteert als ze in eerste instantie geen bancair krediet kunnen krijgen. Beleggers op het platform kunnen vervolgens meedoen als co-financier voor het risicovollere deel van een lening, waardoor de ondernemer de rest van de financiering bij een bank of een andere kredietverstrekker kan krijgen.
Volgens Takke is deze opzet ook aantrekkelijk voor beleggers, omdat zij een hoog rendement krijgen. De ondernemers lenen tegen een tarief van gemiddeld 4 tot 5 procent. Dit bestaat uit een achtergestelde lening door beleggers tegen een rendement van 7 tot 10 procent en een bancaire lening met een rente van 2 tot 3 procent.
Het gemiddelde jaarrendement op de leningenportefeuille van NLInvesteert daalde in het eerste kwartaal van dit jaar naar 8,2 procent. Een jaar geleden bedroeg het nog 8,8 procent.
Het nettorendement is gedaald omdat de rentetarieven van leningen zijn gezakt. Toch benadrukt Takke dat het huidige rendement een gezonde risico-rendementsverhouding is voor beleggers.
Het aantal faillissementen is de afgelopen tijd in Nederland weer aan het stijgen. Het wegvallen van coronasteun en de energiecrisis kunnen voor een nieuwe golf aan wanbetalingen zorgen. Maar NLInvesteert maakt zich nog geen zorgen over dit risico.
Het percentage wanbetalingen in de portefeuille is in het afgelopen jaar nauwelijks gestegen. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg het percentage van leningen met betalingsproblemen 0,5 procent.
Volgens Takke zijn de wanbetalingscijfers relatief laag vanwege de werkwijze van NLInvesteert. "We zitten echt aan tafel met ondernemers en denken mee, ook nadat de financiering is verstrekt. Veel van onze mensen zijn zelf ondernemer geweest. Dat maakt ons anders dan veel andere kredietverstrekkers.”