Een grote meerderheid van de Turkse Nederlanders die hun stem uitbrachten in het referendum over de Turkse grondwet heeft ‘ja’ aangevinkt in het stemhokje. Toen bijna alle stemmen waren geteld, bleek dat 70 procent van de mensen die in Amsterdam, Rotterdam en Deventer naar de stembus gingen zich achter uitbreiding van de presidentiële macht schaarde.
Turkse media publiceerden zondagavond de voorlopige resultaten.
Van de 250.000 kiesgerechtigden in Nederland ging iets minder dan de helft (45 procent) stemmen, zo blijkt uit de cijfers die onder meer op de website van de krant Daily Sabah staan. Zondagavond laat was 97 procent van de stembussen geopend en de inhoud ervan geteld.
Tientallen mensen met Turkse vlaggen vieren zondagavond feest voor het Turkse consulaat in Rotterdam. De politie liet weten dat de viering zonder problemen verloopt.
Ook aan de zuidkant van de stad toonden aanhangers van de Turkse president Erdogan hun blijdschap. Nadat Erdogan de overwinning had geclaimd in het referendum dat hem meer macht moet geven, reden diverse limousines en andere auto’s er rond met Turkse vlaggen uit de ramen.
De politie greep wel in op een aantal bruggen, waaronder de Erasmusbrug. Agenten haalden daar meterslange Turkse vlaggen en spandoeken weg. ,,Ze belemmerden de scheepvaart'', lichtte een woordvoerster van de politie toe.
Ook in andere Europese landen stemden mensen van Turkse afkomst overwegend in met het voorstel. In België en Oostenrijk stemde volgens de voorlopige cijfers circa driekwart voor, in Duitsland 63 procent. Van de bijna 35.000 Turkse stemgerechtigden in Groot-Brittannië die naar de stembus gingen, stemde juist een ruime meerderheid tegen: 80 procent.
Erdogan claimt overwinning referendum
De Turkse kiesraad riep het 'ja-kamp' zondagavond uit tot voorlopige winnaar van het referendum over de grondwetswijziging.
Zo'n 55 miljoen Turken mochten zondag stemden over de vraag of ze de president meer macht willen geven. Eerder konden zo'n 3 miljoen kiezers in het buitenland al naar de stembus. Nadat 99 van de stemmen was geteld, bleek dat de voorstanders met 51 procent net in de meerderheid waren.
President Recep Tayyip Erdogan heeft zondagavond op tv de hoop uitgesproken dat Turkije gaat profiteren van het resultaat van het referendum over de uitbreiding van zijn macht. ,,Volgens de voorlopige uitslag hebben ongeveer 25 miljoen stemgerechtigden 'ja' gezegd, 1,3 miljoen meer dan 'nee'. Het Turkse volk heeft een historisch besluit genomen. We gaan de belangrijkste hervorming in onze geschiedenis doorvoeren.''
Volgens Erdogan hebben de Turkse kiezers in het buitenland in belangrijke mate bijgedragen aan het succes en is zelfs in het zuidoosten van het land de steun voor de grondwetswijziging gegroeid. De president zei ook dat niet alle artikelen van de constitutionele verandering meteen van toepassing zullen zijn. Een aantal wordt pas in november 2019, na de verkiezingen, van kracht.
Erdogan liet weten zo snel mogelijk de herinvoering van de doodstraf op de politieke agenda te zetten, maar toonde tevens de bereidheid dit heikele punt onderwerp te maken van een volgende volksraadpleging. Hij riep iedereen op de uitslag van zondag te respecteren, inclusief de bondgenoten.
De Turkse oppositie zei zich niet neer te leggen bij de uitslag van de volksraadpleging. Oppositiepartij CHP gaat om een hertelling vragen van misschien wel 60 procent van de stemmen. De partij had onder meer kritiek op het feit dat ook niet door officials afgestempelde stemformulieren mochten worden meegeteld.