- Donald Trump gaf zijn opponent Nikki Haley zaterdag het nakijken bij de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina.
- De komende week wordt cruciaal voor Haley, omdat er op 5 maart in maar liefst zestien Amerikaanse staten wordt gestemd bij de voorverkiezingen.
- Als Trump het net zo goed doet als de peilingen suggereren, lijkt het erop dat hij al op 12 maart de nominatie als Republikeinse presidentskandidaat in de wacht kan slepen.
- Lees ook: Donald Trump wint voorverkiezingen in South Carolina, de thuisstaat van tegenkandidaat Nikki Haley
Donald Trump, de ex-president van de Verenigde Staten, versloeg zaterdag zijn opponent Nikki Haley in South Carolina bij de voorverkiezingen voor de nominatie van de presidentskandidaat van de Republikeinen. Dat was pijnlijk, want het ging om de staat waar voormalig VN-ambassadeur Haley jarenlang zélf gouverneur was.
Alhoewel ze recent aangaf in de race te zullen blijven bij een verlies in South Carolina, zijn haar kansen op de nominatie na zaterdag nog kleiner geworden dan ze al waren.
Haley is de enige van de kandidaten die het bij de Republikeinse voorverkiezingen nog altijd opneemt tegen Trump. Concurrent Ron DeSantis gaf er al in januari de brui aan. Haley deed het aardig in New Hampshire, waardoor ze inmiddels zeventien gedelegeerden achter zich heeft. Wie de meeste gedelegeerden krijgt, heeft in de regel de beste papieren om de nominatie binnen te halen.
De Republikeinse gedelegeerden in South Carolina zijn na de lokale voorverkiezingen niet aan een specifieke kandidaat gebonden – een bijzonderheid in deze staat. Hierdoor is het ingewikkeld om het exacte aantal afgevaardigden te berekenen waarmee Haley en Trump zullen eindigen.
'Super Tuesday' wordt cruciaal voor Nikki Haley
Op 5 maart volgen er echter zestien voorverkiezingen en caucussen. Dat laatste is een variant van een voorverkiezing waarbij aanhangers van verschillende kandidaten elkaar tijdens een bijeenkomst proberen te overtuigen.
De stemdag van 5 maart wordt Super Tuesday genoemd en kan beslissend zijn voor de kansen van Haley. Dan wordt namelijk de positie van 874 Republikeinse gedelegeerden bepaald, meer dan een derde van het totaal.
Als Trump fors wint tijdens Super Tuesday, zit hij ontzettend dicht bij de meerderheid aan gedelegeerden die hij achter zich moet krijgen voor de Republikeinse nominatie.
De ex-president liet al weten er vertrouwen in te hebben dat Haleys positie gaat wankelen op Super Tuesday.
Campagneteam van Trump vernietigend over Haley
Net voordat ze een speech gaf over de "status" van haar campagne op 20 februari, stuurde het campagneteam van Trump een vernietigende reactie naar verslaggevers. Hierin schreef het team van Trump dat Haley geen kans meer maakt, "zonder ideeën, zonder energie en op alle vlakken slechter scorend dan Donald Trump". Volgens het kamp van Trump gaat de ex-president in maart een meerderheid aan gedelegeerden bemachtigen.
Zodra de meerderheidsdrempel is overschreden, wordt het voor Haley erg lastig om de nominatie bij de Republikeinen binnen te halen. Ze maakt alleen nog kans als Trump veroordeeld zou worden voor een misdaad, vóór de Republikeinse Nationale Conventie plaatsvindt in juli. Op deze conventie wordt de presidentskandidaat gekozen.
Zelfs in dat geval zijn er nog geen garanties dat Haley de nominatie kan bemachtigen. Het Republikeins Nationaal Comité, dat leiding geeft aan de partij, heeft namelijk de bevoegdheid om de regels van de conventie op ieder gewenst moment aan te passen.
Haley staat er dus bepaald niet florissant voor, maar deze week kan ze nog altijd zeggen dat ze een kans heeft.