De aandelenbeurs in Tokio toonde vrijdag herstel na de stevige verliesbeurt van een dag eerder.

Beleggers trokken zich op aan de koerswinsten op Wall Street, waar de stemming werd gesteund door een sterker dan verwachte groei van de Amerikaanse industrie.

De Nikkei eindigde 2,9 procent in de plus op 14.865,67 punten. De Japanse hoofdindex won deze week 3,9 procent en kende daarmee de beste beursweek van dit jaar.

De belangrijke Japanse exportbedrijven, die een dag eerder van de hand werden gedaan, stonden weer in de belangstelling dankzij een daling van de Japanse yen. Een goedkopere munt zorgt ervoor dat de internationale concurrentiekracht van de Japanse exporteurs toeneemt. Elektronicaconcern Panasonic en cameramaker Nikon kregen er daardoor 3,9 en 2,1 procent bij.

Op de andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten werden vrijdag ook winsten geboekt. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,4 procent hoger in de middaghandel en de All Ordinaries in Sydney eindigde met een winst van 0,5 procent. De Kospi in Seoul steeg 1,4 procent. Zwaargewicht Samsung, die volgende week met een nieuwe Galaxy-smartphone komt, won 3,4 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl