Beleggers hebben een nieuwsluwe handelsweek voor de boeg. Bedrijfsnieuws staat nauwelijks op de rol, maar de markt zal extra scherp letten op de Amerikaanse macro-economische agenda. De markt zal in de data vooral nieuwe signalen zoeken dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, voorlopig niet zal tornen aan zijn steunbeleid voor de economie.
Een eerste schot voor de boeg kwam vorige week al met de banencijfers uit de Verenigde Staten. Deze worden gezien als een belangrijke indicator voor de looptijd van het stimuleringsbeleid van de Fed.
Fed-voorzitter Ben Bernanke heeft laten weten dat het ruime stimuleringsbeleid van de Amerikaanse centrale bank kan worden teruggeschroefd indien de arbeidsmarkt een aanhoudende verbetering laat zien. Vrijdag vielen de cijfers beter uit dan verwacht, maar wezen ze niet op een aanzienlijke versterking van de arbeidsmarkt. In reactie stegen de beurzen.
Rapporten
Dinsdag worden in de Verenigde Staten de detailhandelsvoorraden bekendgemaakt. Tegen het einde van de week volgen de belangrijkere rapporten over de producentenprijzen, de industriële productie en het consumentenvertrouwen.
De Europese beurzen sloten vrijdag een slechte handelsweek af. Tegenvallende cijfers over de industriële activiteit in China, de VS en de eurozone, in combinatie met zorgen over de afbouw van het Fed-steunprogramma, opmerkingen van ECB-baas Mario Draghi over het economisch klimaat en nieuwe economische plannen van de Japanse premier Shinzo Abe. Dit alles veroorzaakte gedurende de eerste vier handelsdagen een negatief sentiment.
De AEX-index wist alleen op de laatste handelsdag van de week in het groen te sluiten, na een sessie die volledig in het teken stond van het Amerikaanse banencijfers. De hoofdindex eindigde 0,9 procent hoger op 352,69 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 533,84 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 1,9 procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl