Ruim twee jaar geleden stelde China een cryptoverbod in. Als gevolg hiervan verhuizen bedrijven die bitcoins ‘minen’ hun installaties naar onder meer het Amerikaanse platteland.

Met ‘minen’ wordt eigenlijk het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin (de blockchain) bedoeld. Hiervoor zijn krachtige computers nodig, die veel rekenkracht inzetten om wiskundige puzzels op te lossen. Wie daar als eerste in slaagt, mag een bitcointransactie goedkeuren en verdient daarmee nieuwe bitcoins.

Dankzij goedkope energie, die de computers in grote hoeveelheden opslurpen, en cryptovriendelijke wetgeving is de Amerikaanse staat Texas een centrum voor mining-activiteiten geworden. Grote magazijnen vol computers puzzelen hier 24 uur per dag.

Lees ook: Het ‘minen’ van bitcoins kost steeds meer water: verbruik is met 278% gestegen sinds 2020, blijkt uit nieuw onderzoek

Chinese investeerders die met zulke rekencentrales bitcoins generen in de Verenigde Staten, kunnen deze vervolgens online inwisselen voor dollars.

De locaties en de benodigde apparatuur worden vaak gekocht met cryptomunten. Het decentrale en anonieme karakter van dit betaalmiddel maakt het lastig om transacties te traceren en dus mogelijk om Amerikaanse en Chinese regelgevers te omzeilen, zo meldt de New York Times.

23-jarige Chinese student in New York bezit crypto 'mine' van $6 miljoen in Texas

Het lukte ook Jerry Yu om uit het zicht van de autoriteiten te blijven, zo meldt de Amerikaanse krant. De 23-jarige Chinese staatsburger studeert aan New York University en is eigenaar van een crypto 'mine' ter waarde van 6 miljoen dollar (omgerekend 5,4 miljoen euro) in Texas.

Zijn bedrijf, dat zowel BitRush als BytesRush wordt genoemd, wordt aangeklaagd omdat het medewerkers en rekeningen niet zou betalen.

Volgens een van de aanklagers zijn Yu's investeerders "niet alleen Chinese burgers, maar burgers in zeer invloedrijke politieke zakelijke posities", aldus de New York Times.

Dat kan kloppen, blijkt uit onderzoek van de krant. Voor het appartement van Yu in Manhattan is een hypotheek afgesloten. Daarbij staan twee namen vermeld, die overeenkomen met een getrouwd stel dat voor meer dan 100 miljoen dollar (omgerekend 90 miljoen euro) aandelen bezit in Chinese bedrijven.

Documenten die de krant heeft weten te bemachtigen suggereren dat het Chinese echtpaar, Yu Hao en Sun Xiaoying, mogelijk Yu's ouders, ook investeerders in en directeuren van BitRush zouden kunnen zijn.

In september vorig jaar stelde het Witte Huis in een verklaring dat de VS de grootste bitcoinminer ter wereld was. Naar verluidt werd destijds bijna 2 op de 5 transacties op de blockchain van de bitcoin goedgekeurd in de VS.  

LEES OOK: Een koersstijging van 1.000%: zo presteren de 10 grootste cryptomunten in 2023