Een wissel van de ene financiële toezichthouder naar de andere. Femke de Vries stapt over van De Nederlandsche Bank naar de Autoriteit Financiële Markten. Met een royaal salaris.

Toezichthouder de Autoriteit Financiële Markten (AFM) beleefde dit jaar een kleine crisis bij de raad van commissarissen, die er toe leidde dat vrijwel het hele comité dat toezicht houdt op de toezichthouder werd vervangen. (zie hier voor meer over de bestuurscrisis bij de AFM).

De nieuwe club van commissarissen bij de AFM wordt aangevoerd door oud-Groen Links aanvoerder Paul Rosenmöller; ook onderneemster Annemarie van Gaal is commissaris geworden bij de AFM.

Nieuwe bestuurder AFM: Femke de Vries

President-commissaris Rosenmöller toonde zich maandag in de persverklaring verguld met de benoeming van Femke de Vries als nieuw uitvoerend bestuurslid bij de AFM.  “Femke de Vries heeft uitgebreide kennis van en ervaring met de financiële sector en het toezicht op die sector. Ze heeft daarnaast ervaring met het besturen van een complexe organisatie. Deze combinatie is zeldzaam en maakt haar uitermate geschikt om samen met haar collega-bestuursleden leiding aan de AFM te geven.”

De Vries treedt per 1 oktober aan en volgt vertrekkend bestuurder Theodoor Kockelkoren op. Ze gaat samenwerken in een team met AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven en mede-bestuursleden Gerben Everts en Harman Korte.

De Vries werkte sinds 2003 bij De Nederlandsche Bank en was daar actief als toezichthouder en divisiedirecteur. Verder is ze sinds maart 2015 bijzonder hoogleraar Toezicht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Uitzondering voor AFM-bestuurder: salaris boven publieke norm

Bijzonder aan de overstap van De Vries is vooral de bezoldiging. Terwijl minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en diens collega Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zich regelmatig mengen in het debat over topinkomens - waarbij bankiers de mantel uitgeveegd krijgen, maar recentelijk ook de top van de regionale netbeheerder Alliander - mag de nieuwe AFM-bestuurder De Vries rekenen op een speciale behandeling.

De nieuwe wet voor topinkomens in de publieke en semi-publieke sector stelt als norm een maximaal inkomen van zo'n 178 duizend euro. Maar "gezien haar brede ervaring en de zwaarte van de functie", vinden Dijsselbloem en Plasterk een afwijking in het geval van De Vries billijk. Zij gaat pakweg 40 mille meer verdienen met een jaarsalaris van 218.890 euro bij de AFM, inclusief onkostenvergoeding en pensioenbijdrage.

Opvallend in dit verband is dat Dijsselbloem afgelopen jaar nog aangaf, in antwoord op kamervragen, dat er geen uitzondering zou moeten zijn voor bestuurders van DNB (de huidige werkgever van De Vries) bij de wet normering topinkomens. In 2014 gold nog een maximum van 130 procent van het ministerssalaris (circa 230 duizend euro), maar dat is per januari dit jaar verlaagd naar 178 duizend euro.

Wel wees Dijsselbloem er afgelopen jaar al op dat de wet de mogelijkheid biedt om uitzonderingen te maken "indien specifieke kennis uit de markt nodig is". Van deze mogelijkheid hebben Dijsselbloem en Plasterk in het geval van De Vries dus ook meteen gebruik gemaakt.

Plasterk en Dijsselbloem doen nog wel een bescheiden poging om het salaris van De Vries richting het normbedrag van 178 duizend euro te dringen: als de AFM-bestuurder over drie jaar herbenoemd wordt het salaris in drie jaar tijd afgebouwd naar 209 duizend euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl