- Benzineprijzen hebben nieuwe recordniveaus bereikt in Nederland op zaterdag.
- De prijsstijging is mede het gevolg van hogere olieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
- Motorbrandstoffen kunnen nog duurder worden als olieprijzen verder oplopen.
- Lees ook: Olie kan stijgen tot $125 per vat, als het conflict in Oekraïne voor een aanbodschok zorgt, aldus zakenbank Goldman Sachs
De benzineprijs is zaterdag verder opgelopen. De Nederlandse adviesprijs voor Euro95 steeg zaterdag tot een nieuw recordbedrag van 2,227 euro per liter, aldus data van consumentencollectief UnitedConsumers, dat dagelijks de adviesprijzen van vijf grote oliemaatschappijen in de gaten houdt.
Voor diesel geldt een adviesprijs van 1,9050 euro per liter. De adviesprijzen hoeven meestal alleen maar langs de snelweg te worden betaald. Bij diverse goedkope pompen in Nederland is het mogelijk om voor minder te tanken.
Gemiddelde tankprijzen liggen doorgaans een stuk lager dan de adviesprijzen. Dat is onder meer te zien bij de data die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijhoudt van tankpasuitgever Travelcard. Die laten gemiddelde prijzen zien voor benzine en diesel op basis van daadwerkelijk afgerekende prijzen.
Per 21 februari lag de gemiddelde prijs voor een liter ongelode benzine volgens het CBS op 2,055 euro en voor een liter diesel betaalde je toen 1,746 euro.
Benzine en diesel in heel Europa duurder
Niet alleen in Nederland lopen de prijzen voor benzine en diesel overigens hard op. Ook in buurland België moet steeds meer worden betaald voor een volle tank. Aan de pomp kost een liter maximaal 1,8690 euro per liter, zo blijkt uit data van sectororganisatie voor energie Energia. Dat is 7 cent per liter meer dan een dag eerder. Ook de maximumprijs van Euro98 (E5) blijft de hoogte in gaan. Deze brandstof werd zo'n 6 cent cent duurder tot 1,9380 euro per liter. Voor diesel moeten Belgen eveneens meer neertellen; 1,9050 euro per liter.
Evengoed zou het door de hoge benzineprijzen steeds aantrekkelijker worden om over de grens te gaan tanken. Dat is ook de vrees die uitbaters van tankstations eerder uitten, omdat de Nederlandse prijzen ook steeds meer uit de pas zouden lopen met die van buurlanden.
UnitedConsumers vergelijkt de brandstofprijzen in Nederland met die van andere Europese landen. Zo ligt de benzineprijs in België volgens het consumentencollectief in doorsnee 16 procent lager.
In Duitsland ben je voor een volle tank gemiddeld 15 procent minder kwijt. Dat scheelt bij een tankbeurt van 50 liter al gauw zo'n 15 tot 16 euro. Het verschil met diesel is minder groot, waarbij in België zelfs iets meer moet worden betaald.
Olieprijs kan verder oplopen bij aanbodschok
Prijzen van motorbrandstoffen als benzine en diesel zouden nog verder kunnen oplopen als de oorlog in Oekraïne echt gevolgen krijgt voor het mondiale aanbod van olie. Tot nog toen ontzien westerse sancties tegen Rusland de Russische olie-industrie.
De olieprijs liep deze week even op tot boven de 100 dollar, maar zakte daarna weer terug. Voor een van Brent-olie uit de Noordzee werd vrijdag 98 dollar betaald.
Analisten van zakenbank Goldman Sachs voorzien echter een olieprijs van 125 dollar per vat, als het conflict in Oekraïne serieuzere gevolgen krijgt voor het mondiale energieaanbod. Dat zal dan ook weer aan de pomp merkbaar zijn.