Pensioenfondsen moeten volgens de nieuwe regels hogere financiële buffers aanhouden om klappen op de beurs op te vangen. Het wordt daardoor lastiger om pensioenen waardevast te houden.

Pensioenfondsen moeten hogere financiële buffers hanteren. Het indexeren, ofwel het aanpassen van pensioenen aan loon- en prijsstijgingen, wordt daardoor minder makkelijk. Dit geldt zowel voor pensioenuitkeringen, als de opbouw van pensioenen door werknemers.

Het Centraal Planbureau heeft volgens staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma berekend dat de pensioenrisico’s eerlijk over de generaties worden verdeeld. Ook komen er voorschriften die voor een stabiele pensioenpremie moeten zorgen.

Nieuwe regels voor pensioenfondsen zorgen vanaf volgend jaar voor meer rust en stabiliteit in de pensioenwereld, aldus Klijnsma over een wetsvoorstel dat ze woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het kabinet hakte er vrijdag al een knoop over door, nadat de Raad van State er positief over had geadviseerd.

Het wetsvoorstel is volgens Klijnsma ,,duidelijk, evenwichtig en eerlijk voor jong en oud”. Er komen strengere regels voor het jaarlijks verhogen (indexeren) van pensioen.

Pensioenregels moeten fondsen robuuster maken

Klijnsma omschrijft de nieuwe regels als noodzakelijk technisch onderhoud van het Nederlandse pensioenstelsel. Veel pensioenfondsen kwamen de afgelopen jaren in problemen en moesten hun pensioenuitkeringen bevriezen of zelfs verlagen. Dat kwam door de financiële crisis en doordat mensen steeds langer leven en dus steeds langer pensioen ontvangen.

De nieuw regels gaan op 1 januari 2015 in, maar voor enkele onderdelen krijgen de pensioenfondsen en halfjaar langer de tijd.

Lagere pensioenpremies

Het parlement ging eerder al akkoord met een verlaging van de jaarlijkse pensioenopbouw. Gecombineerd met de nieuwe pensioenregels zorgt dit voor een premiedaling van 11 procent tot 2017, heeft het CPB berekend.

Politieke partijen reageren verdeeld op nieuwe, strengere regels. PvdA-Kamerlid Roos Vermeij zegt blij te zijn met de nieuwe spelregels. ,,Ze moeten het stelsel beter bestand maken tegen schokken op de financiële markten. De PvdA toetst het nieuwe stelsel op het evenwicht voor jong en oud.''

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wijst erop dat de regels, in combinatie met een verlaging van de pensioenopbouw waartoe het parlement eerder besloot, leiden tot lagere pensioenpremies. ,,Dit betekent dat de premies elk jaar met 4,4 miljard euro omlaag kunnen. De pensioenrisico's worden nu eerlijker verdeeld over jong en oud.''

De SP is veel minder positief. Volgens Kamerlid Paul Ulenbelt kunnen pensioenfondsen hun pensioenen straks niet meer jaarlijks verhogen (indexeren). Klijnsma creëert daardoor geen rust maar juist meer onrust, verwacht hij.

De VVD wil nog niet reageren. Kamerlid Helma Lodders wil de voorstellen eerst grondig bestuderen.

Bonden en ouderenorganisaties niet blij met pensioenregels

De vakcentrales FNV, CNV en VCP noemen de plannen onvoldoende. Volgens hen zullen miljoenen Nederlanders de gevolgen ervan in hun portemonnee gaan voelen. Ook de ouderenorganisatie ANBO denkt de nieuwe regels niet zullen helpen.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl