Vanaf maandag zitten studenten weer in de collegebanken om aantekeningen te maken. Met pen en papier, of op hun computer.

Welke keuzes komen er bij de aanschaf van een nieuwe laptop kijken?

De kracht van een desktop pc verpakt in een mobiele computer: een laptop is ideaal voor studenten. Als je studeert, ben je veel onderweg. Naar de collegezaal, naar je ouders – al dan niet met een weekendtas vol was – of op weekendjes weg met je studievereniging.

Om op al die plekken aan de slag te kunnen met opdrachten is een draagbare computer een must. Maar welke kies je? Laptops zijn er in vele soorten en maten. De keuze voor een notebook is afhankelijk van wat je ermee wilt doen en natuurlijk van je budget.

Tekstverwerken

Wie alleen wil tekstverwerken en browsen op internet heeft voor zo’n 230 euro een netbook, een kleine laptop met een scherm van 10,1 inch, iets groter dan een iPad. Voor dat geld krijg je een harde schijf van 250 of 320GB, 1GB aan werkgeheugen en een Intel Atom-processor. Genoeg om simpele taken te doen, maar als je meerdere programma’s tegelijk draait, stribbelt de netbook al gauw tegen.

De meeste netbooks worden geleverd met Windows 7 Starter, een uitgeklede versie van Microsoft's besturingssysteem. Zo is het niet mogelijk om de bureaubladachtergrond of de systeemgeluiden aan te passen. Ook het kleine scherm en krappe toetsenbord maken het niet prettig om op het apparaat voor
langere tijd te werken. Als je je hele studententijd met deze computer moet doen, doe je er verstandig aan om 170 euro meer uit te geven.

Laptop

Vanaf 400 euro koop je namelijk een grote laptop met een scherm van 15,6 inch, 320GB aan opslagruimte en 4GB aan werkgeheugen. Ook krijg je de volledige versie van Windows 7, Home Premium. Een laptop beschikt tegenwoordig standaard ook over een webcam, die hoef je dus niet los aan te schaffen.

Een punt van aandacht bij de aankoop is de kwaliteit van het toetsenbord. Als je verslagen en essays op een laptop moet tikken, is het belangrijk dat de toetsen lekker veren en de aanslagen goed geregistreerd worden. Test een laptop daarom in de winkel en lees recensies online.

Als je dan toch het toetsenbord uitprobeert, test dan ook gelijk de touchpad of trackpad, het aanraakgevoelige vlak dat de muis vervangt. De kwaliteit van touchpads verschilt enorm per merk en model Windows-laptop.

Processor

Let bij de aanschaf ook op het type processor. Heeft de laptop een Intel Celeron aan boord, laat het apparaat dan in de etalage staan. Dit zijn langzamere, verouderde processoren. Ook de Pentium Dual Core is een ouder type. Intel heeft sinds 2009 een nieuwe budgetprocessor, de Core i3. Het is het absoluut waard om hiervoor een paar tientjes meer uit te geven.

Voor wie af en toe ook eens een computergame wil spelen, is de Core i5 (vanaf 550 euro) geschikt. Nog zwaardere toepassingen als foto- en videobewerking gaan het beste met een Core i7. Dergelijke laptops beginnen zo rond de 650 euro.

Ultrabook: dun en licht

Met die prijs kom je bijna op het terrein van de goedkoopste ultrabooks. Dat zijn lichte, dunne Windows-laptops met een langere accuduur. Een 'gewone' laptop weegt al gauw 2,5 kilo of meer. Ultrabooks wegen 1,8 kilo en vaak minder. De Gigabyte X11 weegt zelfs minder dan een kilo.

Een beetje ultrabook gaat zes uur of langer mee op een volle accu, afhankelijk van het type werk dat je doet. Met de betere modellen maak je de werkdag vol. Vertrouw niet op de accuduur die de fabrikant aangeeft op de verpakking, vaak is die te hoog ingeschat. Bekijk recensies waarin de accuduur is gemeten via standaardtests en vergeleken met andere laptops. Zo krijg je een betere indruk van hoelang de laptop het na een oplaadbeurt volhoudt. Zie bijvoorbeeld deze accuduurtest van de Nederlandse technologiesite Tweakers.net van een laptop van Samsung.

Solid-state drive

Ultrabooks hebben daarnaast een solid-state drive (ssd) voor opslag. Ssd's hebben geen bewegende onderdelen zoals een traditionele harde schijf, maar hebben net als bijvoorbeeld mp3-spelers en USB-sticks flashgeheugen. Hierdoor zijn ssd's beter bestand zijn tegen stoten en vallen.

In het dagelijks gebruik zit het grootste verschil in de snelheid: programma's starten veel sneller op. Het verschil met harde schijven is duidelijk merkbaar, zie bijvoorbeeld deze vergelijkingsvideo.

Hybride oplossing

Ssd-opslag is nog relatief duur. Vandaar dat de goedkopere ultrabooks twee opslagschijven aan boord hebben: een kleine ssd van 16 of 32GB voor het besturingssysteem en enkele programma's en een grote harde schijf voor de muziek- en videocollectie. Voor zo'n 800 euro krijg je verder een Core i5-processor en 4GB aan werkgeheugen.

Wil je volledige ssd van 128 of 256GB, dan passeer je al snel de grens van 1000 euro. De 13-inch Macbook Air van Apple is de ongekroonde koning in dit prijssegment. Extra bonus: als student krijg je 100 euro korting. Zo kom je voor 1149 euro aan een 13-inch Macbook Air met 128GB opslag en 4GB werkgeheugen. Daarbij krijg je dan ook nog eens een tegoedbon van Apple ter waarde van 80 euro.

Goede tip: kijk of je nog ergens een Macbook Air uit 2011 op de kop kunt tikken. Apple heeft inmiddels een nieuwere versie uitgebracht van de Air. Oude modellen zijn in de uitverkoop voor 900 euro of minder.

Ben je verknocht aan een Windows-machine, kijk dan bijvoorbeeld naar de modellen van 2012 van de Asus Zenbook en de Samsung Series 9.

Details

Als je laptops en ultrabooks in dit prijssegment vergelijkt, let dan op de details die het verschil maken. Toetsenbordverlichting is erg handig voor als je wilt typen in donkere ruimtes. En een mat scherm is leesbaarder dan een spiegelend, glanzend scherm.

Het aantal USB-poorten met USB 3.0, een kaartlezer en de kwaliteit van de behuizing (plastic of metaal) zijn andere 'kleinigheden' die een grote invloed op het gebruiksgemak kunnen hebben. Vooral als je de laptop per dag tientallen keren open en dicht doet, is bouwkwaliteit belangrijk. Geef je geregeld presentaties, let dan op de aanwezigheid van een VGA-aansluiting. Oudere beamers kunnen vaak niet overweg met de nieuwere HDMI-connectors.

Zak met geld

Heb je geld over, bijvoorbeeld omdat de langstudeerboete alsnog wordt afgeschaft, dan kun je de allerbeste studentenlaptop van het moment kopen. De Macbook Pro met retinascherm heeft een verbluffend display van 2880 x 1800 pixels. Hij is bovendien bijna net zo dun en licht als de Macbook Air.

Schrik niet: de versie met een 2,3-GHz Core i7 en 256GB aan opslag kost 2.279 euro. Een enorm bedrag, maar dan heb je wel het beste van het beste.