De goudprijs vaart wel bij het goedkoop-geldbeleid van centrale banken. Maar een nieuwe juwelenbelasting in India vormt een bedreiging.
De goudprijs steeg donderdagochtend met 0,7 procent tot 1.269 dollar per troy ounce (31,1 gram). Daarmee komt de totale stijging van het edelmetaal dit jaar uit op ruim 11 procent.
Eén van de redenen voor de opmars van de goudprijs is het goedkoop-geldbeleid van centrale banken. Die strooien lustig met vrijwel gratis geld om de inflatie aan te jagen en de economie te stimuleren.
Hoewel het vooralsnog niet erg goed lukt om de inflatie aan te jagen, ligt het risico van koopkrachtverlies van geld op termijn wel op de loer en dat helpt de goudprijs.
Woensdagavond suggereerde de Amerikaanse centrale bank dat het soepele monetaire beleid zeer geleidelijk wordt afgebouwd en daar reageerde de goudprijs positief op.
Goudbelasting India
Toch kunnen goudliefhebbers niet onbezorgd achterover leunen, signaleert zakensite Business Insider. Die moeten namelijk ook letten op de vraag- en aanbodontwikkeling op de goudmarkt. Eén van de belangrijkste spelers op dit gebied is India.
India kent een belangrijke juwelenindustrie en die werd eind februari onverwachts getroffen door een nieuwe belasting van 1 procent op de verkoop van goud.
Marktanalisten suggereren dat de nieuwe verkoopbelasting voor goud een vraagdempend effect heeft. Dat zou de mondiale vraag naar goud met ongeveer 7 procent kunnen doen dalen.
Goudadepten doen er dus goed aan om de Indiase handelscijfers voor goud in de gaten te houden. Uit woensdag gepubliceerde data voor februari blijkt dat de goudimport van India met 1,5 miljard dollar is gedaald afgelopen maand. De Indiase goudimport is een belangrijke indicator voor de vraag van de juwelenindustrie.
De importdaling van afgelopen maand vond plaats vóór de aankondiging van de nieuwe Indiase goudbelasting op 29 februari. Indiase handelscijfers over maart kunnen meer licht werpen op de invloed van de goudheffing.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl