· Web3 is de nieuwe generatie van het internet en de opvolger van Web2
· Mensen krijgen met Web3 weer controle over de data die ze online genereren
· Je kunt zelf investeren in Web3 door cryptocurrencies van belangrijke Web3-projecten te kopen
De manier waarop je vandaag het internet gebruikt wordt over een paar jaar misschien wel als ouderwets gezien. De technologie achter het internet verandert continu, en dat kan natuurlijk veel voordelen met zich meebrengen.
Web3 is één van de veranderingen die een grote invloed kan hebben op de manier waarop we het internet gebruiken.
Hoewel Web3 veel fans heeft, is er ook een groep mensen die minder positief naar de ontwikkelingen kijkt. Waaronder Elon Musk. De CEO van Tesla en Starlink zegt Web3 ‘onzin’ te vinden. Toch lijkt de adoptie van Web3 niet onder deze uitspraken te lijden.
Web3 is de nieuwe generatie van het internet en dus de opvolger van Web2
Web3, een term die is bedacht door ethereum-medeoprichter Gavin Wood, wordt dus gezien als de nieuwe generatie van het internet. De eerste generatie is Web1, en hiermee bedoelen we de eenvoudigste vorm van het internet. Denk aan websites die zijn gebouwd met programmeertalen als HTML en CSS, maar waar weinig tot geen interactie mogelijk is.
Gebruikers kunnen wel interactie hebben met Web2-applicaties. Platformen als Facebook en Twitter zijn hier perfecte voorbeelden van. Plekken waar gebruikers door middel van een (web)applicatie met elkaar communiceren. Data wordt opgeslagen op de servers van deze Big Tech-giganten, die vervolgens vrijwel alles met deze data kunnen doen. Ondanks wet- en regelgeving is controle namelijk lastig uit te voeren.
Meer online macht en controle over je eigen data door Web3
Met Web3 moeten gebruikers weer controle en macht krijgen over hun eigen data. Deze macht wordt weggenomen bij grote bedrijven als Facebook en Twitter, waarna het wordt teruggegeven aan de gebruiker. Blockchaintechnologie vormt de basis van Web3. Data wordt op een decentraal netwerk van computers bewaard en is beveiligd met cryptografie. Dit is een versleutelingsmechanisme waardoor niemand anders dan de rechtmatige eigenaar bij zijn of haar data kan komen.
Er zijn een hele hoop nieuwe producten en diensten ontstaan uit deze technologie die onder Web3 vallen, zoals cryptocurrencies, NFT’s en de metaverse. Cryptocurrencies geven gebruikers meer controle over hun financiën, en in de metaverse (een virtuele wereld) kunnen mensen met elkaar interageren en communiceren. Data die hierbij wordt gegenereerd wordt op de blockchain bewaard, en is dus niet in handen van centrale organisaties.
Ondanks dat Web3 nog volop in ontwikkeling is, kun je er nu al in investeren
Web3 is nog volop in ontwikkeling en het is nog niet duidelijk hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. Je kunt echter wel nu al investeren in Web3. Dat doe je door cryptocurrencies te kopen van projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van Web3.
Zo is ethereum (ETH) een belangrijk onderdeel van Web3. Ontwikkelaars kunnen decentrale applicaties, beter bekend als dApps, laten draaien op ethereum. Deze applicaties kunnen vervolgens door iedereen gebruikt worden, waarna de data wordt bewaard op de blockchain.
Het is ook al mogelijk om te investeren in metaverse-projecten. Zo zijn Decentraland (MANA) en The Sandbox (SAND) bekende metaverses die op de blockchain van ethereum draaien.
Wil je investeren in Web3? De cryptocurrencies van deze projecten kun je kopen bij LiteBit. Deze Nederlandse exchange biedt meer dan 60 andere cryptocurrencies aan, welke je kunt afrekenen met betaalmethodes als iDeal en creditcard.