Solliciteren is vaak een zenuwslopend proces. Je wil de beste versie van jezelf laten zien, maar ondertussen moet je je ook nog afvragen of het bedrijf wel bij jou past. Zou je er gelukkig kunnen worden, zou je het er naar je zin hebben?
Tijdens het sollicitatiegesprek is het daarom net zo belangrijk om een goede indruk achter te laten als het is om goede vragen te stellen. Maar om dat te kunnen doen, moet je zelf weten wat je wil en wat je precies verwacht van je toekomstige werkgever.
Het is voor je eigen toekomst dus cruciaal om daarover na te denken. Business Insider vroeg daarom aan Noël Benitez, die als recruitmentmanager bij Philips werkt, hoe je je het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Ieder jaar voeren zij en haar collega’s duizenden sollicitatiegesprekken namens het medisch technologiebedrijf. Ze geeft drie tips om een baan te vinden die bij jou past.
1. Zorg ervoor dat je weet waar je het voor doet
Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe baan, is het volgens Benitez belangrijk om te weten waar je je motivatie vandaan haalt. “Waar doe je het voor? Bij Philips werken we naar één gemeenschappelijk doel toe: het verbeteren van mensenlevens met innovatie. Dat is ook voor veel collega’s binnen Philips een belangrijke motivatie. Bij een sollicitatiegesprek toetsen we daarom wat je beweegreden is om bij ons te werken. Wat is je passie en verbindt dat ons?”
Ieder bedrijf heeft zo’n doel. Of je nu in de technologiesector, de zorg of het onderwijs werkt: je werkt samen met al je collega’s ergens naartoe. “Tijdens een gesprek merk je al snel hoe de ander daartegen aankijkt en of het matcht of niet.”
2. Bedenk hoe je je verder kan en wil ontwikkelen
Het is al lang niet meer zo dat je getrouwd bent met je eerste werkgever en dat je daar tientallen jaren blijft werken. Veel mensen wisselen iedere paar jaar van werkgever, om zich zo te kunnen blijven ontwikkelen. En als je zelf al weet hoe je je de komende jaren wil groeien, is het volgens Benitez goed om dat tijdens het sollicitatiegesprek aan te geven.
"Als je dat vroeg bespreekt, dan weet je als werknemer wat de mogelijkheden binnen een bedrijf zijn. Je hoeft niet altijd te wisselen van bedrijf om je te kunnen ontwikkelen, dat kan ook bij dezelfde werkgever. Bij Philips hebben we bijvoorbeeld veel opleidingsmogelijkheden, ook omdat het goed is voor een bedrijf als werknemers zich ontwikkelen."
Maar is het dan niet een beetje gek om al tijdens je sollicitatiegesprek te zeggen dat je jezelf over een paar jaar helemaal niet meer op die plek ziet zitten? Benitez: "Het geeft juist veel vertrouwen als je die gevoelens en ideeën bespreekbaar maakt." Daarnaast is het praktisch: het helpt jou én de werkgever om een goede keuze te maken.
3. Bedenk welke support je van het bedrijf verwacht
Er is steeds meer aandacht voor werkdruk en dus ook voor de balans tussen werk en privé. Omdat het niet vanzelfsprekend is dat je bijvoorbeeld je dochter op woensdagmiddag kan ophalen van school of dat je soms iets eerder naar huis kan om te sporten, is het belangrijk om te bedenken wat je op dit vlak van je bedrijf verwacht.
"Er zijn steeds meer tweeverdieners", zegt Benitez. "En mensen verwachten heel verschillende dingen van hun werkgever. De één wil genoeg ruimte voor een gezond privéleven, de ander vindt sport belangrijk en weer een ander vindt het fijn om zo nu en dan vanuit huis te kunnen werken. Als je voor jezelf helder voor ogen hebt wat jij belangrijk vindt, kun je tijdens een sollicitatiegesprek toetsen of het bedrijf je op dat vlak voldoende ruimte kan bieden." Zo weet je zeker dat je ook in de toekomst gelukkig bent bij dat bedrijf.
Hier vind je meer handige sollicitatietips:
- Voldoe je niet helemaal aan de vacature? Dan moet je juist solliciteren, zegt deze Randstad-recruiter met ruim 10 jaar ervaring
- Solliciteren kan voor introverte types best moeilijk zijn – met deze 3 tips krijg je toch die baan
- Solliciteren? Bereid je voor op deze nieuwe trend, zegt deze hoogste HR-manager van Booking.com