• De arbeidsmarkt trekt weer aan, zo blijkt uit cijfers van het CBS.
  • Dat betekent dat steeds meer mensen beginnen op een nieuwe werkplek.
  • Om je te helpen met de overstap naar je nieuwe baan, zet Business Insider enkele tips voor je op een rij.

De arbeidsmarkt trekt weer aan, zo werd in mei duidelijk uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020 daalde het aantal werklozen in de eerste drie maanden van dit jaar met 50.000. Volgens het statistiekbureau gaat het om de grootste daling sinds de start van de meting in 2003.

Lees ook: Werkloosheid daalt sterk in eerste kwartaal 2021 – vooral in de IT-sector en bouw weer veel vacatures

De daling werd mede veroorzaakt door het stijgende aantal openstaande vacatures. Eind maart waren dat er 245.000. Dat zijn er 26.000 meer dan een kwartaal eerder.

Door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt komen werknemers doorgaans makkelijker aan een baan en kunnen ze selectiever zijn in hun zoektocht.

Iemand die daar onlangs van profiteerde is Rik Neutelings. Per 1 juni is hij begonnen als Operations Manager bij OGD ICT-diensten in Utrecht. Daarvoor was hij 5,5 jaar werkzaam in verschillende (vaak technische) functies bij Forever Direct, een logistieke arm van een Amerikaans gezondheidsproductenbedrijf.

"Ik maakte de overstap omdat deze nieuwe baan mij de mogelijkheid biedt mezelf meer te ontwikkelen op operationeel en tactisch vlak", aldus Neutelings. "Hierbij richt ik me minder op het technologische aspect en meer op het werken met mensen, door ondersteuning en coaching te bieden."

Voor Neutelings en anderen die binnenkort een nieuwe baan beginnen, stelde werving- en selectiebureau Michael Page een aantal tips op.

1. Kondig je vertrek aan op de laatste dag

Stel je professionele netwerken zoals LinkedIn op de laatste dag van je huidige baan op de hoogte. Zeg hierbij dankbaar te zijn voor alles wat je geleerd hebt en dat je vertrekt om een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Doe hetzelfde met interne e-mails. Dit is een uitgelezen kans om een goede indruk achter te laten bij je toekomstige ex-collega's.

Probeer je op de eerste dag van je nieuwe baan nauwelijks bezig te houden met het beantwoorden van felicitaties. Je zult immers al genoeg aan je hoofd hebben.

2. Wees niet negatief over je ex-werkgever

In sommige gevallen kan het verleidelijk zijn om eindelijk eens te zeggen wat je denkt van je ex-werkgever. Wees je er echter bewust van dat zulke uitspraken je lang kunnen achtervolgen.

Houd eventuele frustraties privé en sta stil bij wat er is misgegaan, zodat je dat kan voorkomen op je nieuwe werkplek.

3. Stel doelstellingen voor de eerste weken

Bepaal, samen met je team of alleen, doelstellingen voor de eerste paar weken in je nieuwe functie. Denk aan het behalen van een certificaat, het leren kennen van producten of het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden die helpen bij het verhogen van je productiviteit.

Bijkomend effect is dat je nieuwe collega's gelijk weten dat je je volledig inzet.

4. Geniet van je nieuwe uitdaging

Onthoud waarom je je vorige baan hebt opgezegd. Misschien was het vanwege de stress, de werkzaamheden die je niet bevielen of omdat je niet goed kon opschieten met het management.

Wat de reden ook mag zijn, ga op in de nieuwe uitdaging en geniet ervan.


Neutelings voegt nog een belangrijk punt aan dit lijstje toe: let op je gezondheid en die van anderen, zeker in deze coronatijd.

"Uiteindelijk hoop ik niet alleen het gezicht achter de webcam te zijn, maar mensen persoonlijk te kunnen ontmoeten", aldus Neutelings. "Voor nu zal dat echter nog even moeten wachten, want elkaar gezond houden is het allerbelangrijkste."

[activecampaign form=20]

Meer carrière? Bekijk ook deze stukken eens: