De Braziliaanse autoriteiten hebben dinsdag nieuwe doorzoekingen gedaan rond het omkoopschandaal bij staatsoliebedrijf Petrobras. Dat maakte de federale politie van Brazilië dinsdag bekend.

De nieuwe actie hangt samen met omkooppraktijken tussen Petrobras en het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht. De politie wil vijftien arrestaties uitvoeren. Er werden verder geen namen genoemd.

Het is al de 26ste actie van de federale politie in het twee jaar durende onderzoek naar de fraude bij Petrobras. Bestuurders zouden zich hebben laten betalen voor opdrachten aan toeleveranciers, waaronder ook de Nederlandse leverancier van opslag- en productieschepen SBM Offshore.

Record verlies

Petrobras maakte dinsdagochtend al bekend in het vierde kwartaal van 2015 een recordverlies te hebben geleden van omgerekend ruim 9 miljard euro. Dat komt doordat het bedrijf in verband met de sterk gedaalde olieprijzen fors moest afschrijven op met name olievelden. Daarnaast drukte de recessie in eigen land de vraag naar geraffineerde brandstoffen.

Petrobras was al bezig zijn investeringen terug te schroeven en de kosten te verlagen, en gaat daar naar eigen zeggen mee door. Daarbij wordt ook gesproken met toeleveranciers over mogelijke besparingen. “Het is een vier- tot vijfjarig project om Petrobras weer vaste grond onder de voeten te geven”, zei topman Aldemir Bendine dinsdag. “Variabelen als de olieprijs en valutakoersen hebben wij natuurlijk niet in de hand.”

In verband met de malaise op de oliemarkt haalde Petrobras vorig jaar al een vijfde van de bewezen reserves uit de boeken. Het is bij het huidige prijsniveau economisch niet rendabel uit sommige velden te ontwikkelen. Het Braziliaanse staatsbedrijf is vooral zeer actief in de oliewinning in de diepe wateren van de Atlantische Oceaan. Daar is het veel duurder om olie op te pompen dan aan land.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl