• Door de sterk gedaalde koopkracht en de sterk gestegen hypotheekrente zijn nieuwbouwwoningen voor veel kopers onbereikbaar geworden.
  • Toch zijn nieuwbouwwoningen de afgelopen 2,5 jaar veel minder snel in prijs gestegen dan bestaande woningen.
  • Business Insider zet drie lichtpuntjes en vier knelpunten op de markt voor nieuwbouwwoningen uit een rapport van WoningBouwersNL op een rij.
  • Lees ook: Huizenprijs gaat dalen in 2023, verwacht Rabobank

Nieuwbouwwoningen zijn vanwege de snel dalende koopkracht en de fors gestegen hypotheekrente voor veel kopers onbereikbaar geworden. Dat meldt de vereniging van woningbouwspecialisten WoningBouwersNL op basis van haar halfjaarlijkse Thermometer Koopwoningen.

Ook stellen sommige ontwikkelaars hun projecten uit vanwege de sterk gestegen materiaalprijzen.

De afgelopen maanden is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen hard gedaald, terwijl de behoefte aan nieuwe huizen wel groot blijft. “Onze leden rapporteren dat het moeilijker is dan een jaar geleden om een nieuwbouwhuis te verkopen”, zegt voorzitter Piet Adema van WoningBouwersNL daarover.

Na drie jaar opeenvolgende groei daalde het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in de eerste helft van 2022 met 13 procent. Vooral het aantal verkochte nieuwbouw-eengezinswoningen viel fors terug

“De verkooptijden lopen weliswaar nog niet op, maar kopers moeten steeds vaker terugkomen op de koop, omdat de bank renteverhogingen doorvoert waardoor de financiering toch niet meer lukt”, zegt Adema. “Daardoor worden huizen soms wel twee tot drie keer verkocht voordat de spade de grond in kan.”

Maar er zijn naast minpunten ook nog altijd wel degelijk pluspunten op de markt voor nieuwbouwwoningen. Business Insider zet drie lichtpuntjes en vier knelpunten op de krappe markt voor nieuwbouw uit de Thermometer Koopwoningen op een rij.

Lichtpuntjes

1) Nieuwbouwwoningen zijn aantrekkelijk geprijsd
Een gemiddelde nieuwbouwwoning is 21.000 euro goedkoper dan een bestaande koopwoning. En dat terwijl
nieuwbouwwoningen relatief weinig energie verbruiken en de bouwkwaliteit veel hoger is.

2) Vooral doorstromers kunnen wel hoge prijzen betalen
De vraag naar woningen is enorm, ook dankzij de zeer hoge bevolkingsgroei. De arbeidsmarkt is ook nog steeds erg krap, waardoor consumenten hoge prijzen kunnen betalen. Zeker doorstromers die geprofiteerd hebben van de vijf jaar aan hoge huizenprijsstijgingen kunnen deze hoge bedragen betalen.

3) Snelle opvang Oekraïense vluchtelingen biedt hoop
De snelheid waarmee in veel gemeenten ruimte werd gecreëerd voor Oekraïense vluchtelingen biedt hoop. Is het dan toch mogelijk om snel veel nieuwe woningen te creëren als we er met z’n allen de schouders onder zetten en iets soepeler met de regels omgaan?

Knelpunten

1) Sterk gestegen hypotheekrente
In een half jaar is de hypotheekrente gestegen van 1 procent naar gemiddeld 4 procent. Dat maakt lenen duurder en daardoor dalen de verkopen van zowel bestaande als nieuwbouwwoningen stevig.

2) Marktverstoringen
De oorlog, de hoge energieprijzen en het Chinese zero-covid-beleid zorgen nog steeds voor veel verstoringen. Daardoor is er veel onzekerheid over de beschikbaarheid van sommige materialen en blijven de kosten voor bouwmaterialen extreem hoog.

3) Regeringsbeleid
Het woningbeleid van de nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening dreigt te verzanden in een ratjetoe van programma’s en prioriteiten. Dat vergroot de uitdaging voor woningbouwers: naast de eisen van lokale overheden komen er talrijke wensen van de Rijksoverheid bij.

4) Overschot aan appartementen
Dankzij het beleid van binnenstedelijk bouwen bestaat inmiddels 39 procent van de nieuwbouwverkoop uit appartementen, terwijl dat vijf jaar geleden nog 21 procent was. Dat terwijl vrijwel overal in Nederland minimaal 80 procent van de consumenten op zoek is naar een grondgebonden nieuwbouwkoopwoning.

Prijsontwikkeling nieuwbouwwoningen versus bestaande woningen

Sinds begin 2020 stijgen de verkoopprijzen van bestaande woningen beduidend sneller dan die van nieuwbouwwoningen, terwijl dat in de jaren daarvoor nog andersom was.

De gematigdere prijsontwikkeling in de nieuwbouwmarkt komt allereerst doordat de 'inhaalslag' bij de nieuwbouw veel eerder kwam.

Een andere belangrijke oorzaak is de wens van lokale overheden voor meer goedkope koopwoningen.
Gemeenten stimuleren sociale koop of dwingen het af. En daardoor is in twee jaar tijd het segment ‘goedkope koop’ verdubbeld tot 29 procent van alle verkopen, en dat drukt de gemiddelde verkoopprijs.

Bron: Thermometer Koopwoningen
Bron: Thermometer Koopwoningen

Een derde oorzaak voor de gematigdere prijsontwikkeling is dat ontwikkelaars in bepaalde regio’s merken dat de markt voor de duurste grondgebonden woningtypen soms kleiner is dan eerder ingeschat. Daarom worden in projecten deze ruimere woningtypen omgezet naar kleinere eengezinswoningen.

LEES OOK: Hypotheekrente stijgt hard door: gemiddelde rente weer op 4%