- In de woningbouwplannen van het kabinet gelden nieuwbouwwoningen van 335.000 euro als betaalbaar.
- In de praktijk is dat met een maximale hypotheek voor veel middeninkomens te hoog gegrepen, ook voor tweeverdieners.
- De Vereniging Eigen Huis geeft een aantal voorbeelden van beroepen en salarissen waarmee je niet aan de maximale hypotheek van 335.000 euro komt.
- Lees ook: Hypotheek met looptijd van 40 jaar: dan kun je aflossing langer uitspreiden en de maandlasten drukken – maar er is ook een nadeel
Nieuwbouwwoningen zijn voor grote groepen mensen met middeninkomens niet meer te betalen. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Eigen Huis (VEH).
De organisatie voor huiseigenaren wijst erop dat in de woningbouwplannen van het kabinet een bedrag van 355.000 euro, gelijk aan de grens van de Nationale Hypotheek Garantie, nog als betaalbaar wordt beschouwd. Maar dat is volgens de VEH voor veel huishoudens niet haalbaar.
Uit berekeningen van de VEH blijkt dat een hypotheek van 335.000 euro haalbaar is voor tweeverdieners die elk ongeveer 2.700 euro bruto per maand verdienen.
Maar veel middeninkomens verdienen minder dan een gecombineerd bruto maandloon van 5.400 euro.
Nieuwbouw en maximale hypotheek: wat moet je verdienen?
Als voorbeeld berekent de VEH onder meer de maximale hypotheek van een fulltime loodgieter (bruto inkomen 2.225 per maand) en een parttime leerkracht (bruto inkomen 2.430 euro per maand). De maximale hypotheek bedraagt dan net iets meer dan 280.000 euro.
Voor een gemiddelde politieagent (bruto inkomen 2.912 euro per maand) die samenwoont met een secretaresse die parttime werkt (bruto inkomen 1.605 euro per maand), ligt de maximale hypotheek op 272.000 euro.
Een alleenstaande verpleegkundige met een bruto salaris van 3.687 euro per maand komt niet verder dan krap 217.000 euro hypotheek. En een pas afgestudeerde academicus met een bruto salaris van 2.825 euro per maand mag blij zijn als hij tot 167.000 euro kan lenen.
Volgens de VEH wordt het bouwen van betaalbare huizen nog een hele uitdaging. "Als de bouwproductie niet past bij de financiële mogelijkheden en woonwensen van de doelgroepen, dan wordt het woningtekort maar deels opgelost", zo klinkt het. Daarbij zou het kabinet ook de NHG-grens los moeten laten.
Uit een eerdere analyse van dagblad Trouw kwam naar voren dat een nieuwbouwhuis van minder dan 200.000 euro al nergens meer te krijgen is. Ook onder de 3 ton zijn nieuwe huizen schaars geworden.
Begin 2017 kostte 60 procent van de nieuw gebouwde huizen volgens de krant minder dan 300.000 euro, nu is dat nog 12 procent. Van het aanbod onder de 2 ton, destijds 15 procent, is helemaal niets meer over.