- Er mag tot nader order geen bezoek meer komen in verpleeghuizen, heeft het kabinet besloten.
- De maatregel is bedoeld om de toch al zwakke bewoners en het personeel te beschermen tegen het coronavirus.
- Premier Mark Rutte deed een dringende oproep aan alle Nederlanders om echt 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
Verpleeghuizen gaat dicht voor bezoekers. De maatregel gaat vrijdagochtend vroeg in, zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid na overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb), waarin de meest betrokken ministers zitten. Hij spreekt van een “ingrijpend” besluit.
De Jonge verwacht niet dat mensen nu op de laatste avond nog massaal op bezoek gaan bij de ouderen. Hij kan het niet voorkomen, maar het is volgens hem ook vooral een kwestie van “het gebruiken van de je gezonde verstand”.
De sluiting gaat sowieso tot 6 april duren, net als de eerder aangekondigde maatregelen. Maar De Jonge waarschuwt al dat het “reëel” is om te denken dat het langer gaat duren.
In situaties waarin mensen in hun laatste levensfase verkeren, wordt een uitzondering gemaakt. Op die manier kunnen mensen toch nog afscheid nemen van hun naasten. Daar zal de instelling zelf over besluiten.
Het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM had al geadviseerd om voor de ouderenzorg speciae plannen te maken om de toch al zwakke bewoners tegen het nieuwe coronavirus te beschermen. Ook het personeel wordt zo beter beschermd.
Sommige instellingen voor ouderenzorg hadden al besloten bezoekers te weren of hun aantal te beperken. Het besluit donderdag is genomen in overleg met de Vereniging Specialisten Ouderengeneeskunde Verenso en het RIVM.
Zware tijd voor bewoners en hun families
Manon Vanderkaa, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB reageert met begrip, maar ook met pijn in het hart op het besluit van het kabinet: "We begrijpen deze maatregel, maar dit besluit kent alleen maar verliezers."
Het besluit om de verpleeghuizen te sluiten heeft grote consequenties voor de bewoners, voor de familie, vrijwilligers en voor de medewerkers. Vanderkaa: "Voor bewoners zal het heel moeilijk zijn om afgesneden te worden van hun naasten, maar voor hun families ook. De onzekerheid hoe lang deze maatregel moet gelden maakt het extra zwaar."
Ook heeft het gevolgen voor de medewerkers. Zij missen ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers, waardoor er een nog zwaardere last op de schouders van deze beroepskrachten komt te liggen. Vanderkaa: "Er is geen gemakkelijke oplossing. Omzien naar elkaar moet nu een andere invulling krijgen. Deze situatie vraagt betrokkenheid van iedereen."
Rutte hamert op belang afstand houden
Premier Mark Rutte roept iedereen op om echt 1,5 meter afstand te houden van elkaar om het risico op besmetting met het coronavirus te verkleinen. Hij zei dat hij nog vaak genoeg ziet dat mensen te dicht bij elkaar komen.
Ook in supermarkten is de ervaring van vakkenvullers dat mensen te dichtbij komen en in hun nek hijgen om bij de spullen te komen. Rutte hoorde dat donderdagochtend tijdens een bezoek aan een supermarkt.