- In een jaar tijd stegen de kosten van een energiecontract voor een gemiddeld huishouden van ongeveer 2.300 euro naar 6.400 euro.
- Energieleveranciers krijgen te maken met hogere inkoopkosten en berekenen die door aan klanten. Ook voeren ze vaker prijscorrecties door.
- Dit resulteert in explosieve stijging van de inflatie alsook meer huishoudens die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.
- Lees ook: Nederlanders maken zich op voor hoge gasprijzen en slaan houtkachels in, maar ‘brandhout is in prijs verdubbeld’
Wie op 1 augustus vorig jaar een energiecontract afsloot, kon rekenen op een kostenpost van ongeveer 2.300 euro per jaar. Dat was al aan de hoge kant, maar sinds de oorlog in Oekraïne is de prijsstijging nog sneller gegaan. Wie nu een energiecontract afsluit is daar namelijk bijna drie keer zoveel voor kwijt, ongeveer 6.466 euro, blijkt uit cijfers die Nu.nl opvroeg bij prijsvergelijker gaslicht.com.
Sinds vorig jaar mei zitten energieprijzen in de lift. Daardoor voelde de overheid zich geroepen om in te grijpen. Het verlaagde de belasting op energie naar 9 procent, maar deze geldt maar tot eind dit jaar en is ook al meegenomen in de bovenstaande berekening.
Energieleveranciers zitten daarmee in een lastig parket, want ze betalen zelf ook flink meer. “Groothandelsprijzen zijn nu acht tot tien keer hoger dan normaal. 1 kilowattuur elektriciteit kostte vorig jaar 20 eurocent en dat is nu 50 tot 70 cent. Voor gas was dat 80 cent per kubieke meter en die tarieven lopen nu al op van 2,50 tot 3 euro per kuub”, vertelt Gaslicht.com-oprichter Ben Woldring aan Nu.nl.
Dit alles betekent niet alleen dat de inflatie naar ongekende hoogtes gestuwd wordt, maar ook dat steeds meer huishoudens moeite krijgen om de rekeningen te betalen. Volgens gaslicht.com zijn er nog amper mensen met vaste contracten en worden prijzen bij variabele contracten vaker bijgesteld. Hierdoor voelen mensen de effecten van de stijgende prijzen redelijk snel in de portemonnee.
Volgens analisten van Rabobank heeft 1 op de 10 Nederlandse huishoudens inmiddels al een verhoging van meer dan 50 procent van de energieprijzen aan de broek hangen.